Hlavní obsah

Český trh zaplavuje pančovaný alkohol, kontroly odhalí jen malý zlomek

Právo, Jakub Troníček

Nezvykle levný, špatně označený nebo dokonce bez kolku. Právě tak se dá jednoduše popsat nelegální alkohol, kvůli kterému přichází stát ročně o miliardy korun. Podle některých odhadů je ho na českém trhu zhruba 20 procent.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z celkového počtu podvodů ale úřady odhalí jen nepatrný zlomek. Celní správa v této souvislosti prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Bartáka uvedla, že se na nelegální alkohol na trhu sice zaměřuje, ale například na plošné kontroly prodejen s podezřele levným alkoholem, jehož cena je často ještě nižší než povinná daň, nemá kapacity.

„Nemůžeme být všude, nicméně pokud nám někdo podobný případ ohlásí, samozřejmě okamžitě kontrolu provedeme,“ konstatoval Barták.

Z oficiálních statistik vyplývá, že v loňském roce celníci při svých kontrolách odhalili na zhruba 42 tisíc falešných lahví alkoholu. To je ale podle jednoho ze soukromých detektivů, kteří na objednávku velkých likérek podvody s alkoholem na českém trhu čtvrt roku mapovali, pouhý zlomek skutečného počtu.

„Je to jen špička ledovce, ta větší část zůstává skrytá pod hladinou,“ řekl Právu detektiv s tím, že podíl pančovaného alkoholu na trhu odhaduje mezi 20 a 25 procenty. V naprosté většině případů přitom podle něj jde o ten nejlevnější alkohol, který je relativně jednoduchý na výrobu.

Známé a zavedené značky, často s přísně utajovanou recepturou, tak prý napodobuje jen málokdo. „Udělat padělek například becherovky nebo fernetu není vůbec jednoduchá záležitost,“ poznamenal detektiv.

Kolky se prý tisknou ve velkém

To potvrzuje i mluvčí karlovarské likérky Jan Becher Eva Kotýnková: „S padělky becherovky jsme se za poslední dobu nesetkali, jde o specifický nápoj, jehož chuť se napodobuje na rozdíl třeba od vodky jen velmi obtížně.“

Na falešné láhve se přitom podle soukromých detektivů mapujících černý trh masivně umisťují i falešné kolky.

„Pokud chce někdo nelegální alkohol dodávat do velkých obchodů a supermarketů, tak tomu musí kolek nějakým způsobem opatřit. Máme informace, že se falešné kolky tisknou ve velkém,“ uvedl detektiv.

Dodal, že s kolky si naopak nikdo hlavu neláme v případech, kdy se „černý“ alkohol prodává pokoutně mimo oficiální obchodní síť například v kanystrech.

Na co si dát pozor
"Rozhodně by si lidé neměli kupovat lihoviny neoznačené v českém jazyce, lihoviny bez jakéhokoliv označení, nekolkované lihoviny a rovněž by si neměli kupovat lihoviny ze stánků, kde není viditelně označen provozovatel."
Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová

Případné zdravotní riziko související s pitím nelegálního alkoholu podle mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martiny Šmídtové záleží na konkrétním případu.

„Nelze to říct obecně, záleží na způsobu výroby nelegálního alkoholu a na případném obsahu kontaminujících látek,“ poznamenala mluvčí inspekce.

Podle jejího vyjádření každopádně loni neprošlo sítem kontrol inspekce pouze 86 vzorků alkoholu, spíše než samotný alkohol ale nevyhovovalo předpisům jeho označování.

„Například chyběly údaje na etiketě potraviny,“ přiblížila Šmídtová s tím, že inspekce se při kontrolách cíleně soustředí na místa distribuce potravin a na komodity, které jsou nejrizikovější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám