Hlavní obsah

Český fenomén: Levné jídlo z domova mezi pracovníky vede na celé čáře

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do práce si přináší z domova jídlo přes 40 procent Čechů, přibližně čtvrtina se stravuje ve firemních kantýnách, 12 procent využívá nabídek poledních menu v restauracích a 13 procent svůj oběd řeší bagetou. Šest procent dotazovaných uvedlo, že neobědvají vůbec. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost KPMG Česká republika zpracovala agentura Ipsos Tambor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nosit si do práce jídlo připravené doma je tak trochu český fenomén,“ komentuje výsledky průzkumu Marika Konečná z KPMG Česká republika s tím, že trend domácího vaření a nošení jídla z domova zřejmě v poslední době podporuje také současná popularita nejrůznějších televizních pořadů o vaření, výstav a knih zaměřených na gastronomii.

Alespoň jednou týdně se v restauraci stravuje přibližně 32 % Čechů. Pravidelně denně zajde na jídlo do restaurace jen 6 % oslovených. Naopak jen jednou za čtvrt roku či ještě méně často se v restauraci stravuje téměř 30 % oslovených.

Cena oběda je důležitá

Průzkum také zjišťoval, kolik peněz je průměrný Čech ochoten utratit za oběd v restauraci. Více než čtvrtina dotázaných (27 %) se chce s cenou za jídlo vejít do 100 Kč. Celkem 30 % respondentů nemá problém s částkou mezi 100 a 150 Kč, 19 % pak uvedlo jako akceptovatelnou částku mezi 150 a 200 Kč.

„Je vidět, že pokud se obědvá v restauracích, nesmí výdaje neúměrně zatížit domácí rozpočet. Cena ještě hraje významnou roli,“ uzavírá Konečná.

Anketa

Jak často chodíte v zaměstnání na oběd?
Alespoň jednou týdně
46,3 %
Alespoň jednou za měsíc
4,4 %
Nechodím, jídlo si nosím z domova
37,6 %
V práci neobědvám vůbec
11,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23739 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám