Hlavní obsah

Česku hrozí miliardové pokuty za opožděné přijetí zákonů

Čeští zákonodárci nestíhají včas přijmout novely zákonů, které vycházejí z evropských směrnic. Na přijetí čekají zhruba dvě desítky zákonů a Česku teď kvůli prodlevám hrozí miliardové sankce. Informoval o tom v úterý ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun ve Sněmovně

Článek

Na pokutách by podle něj mohlo Česko teoreticky zaplatit až dvě miliardy korun. Od začátku roku zahájila Evropská komise proti České republice už 19 řízení kvůli pozdnímu nebo nesprávnému zapracování legislativy. Ve stanovených lhůtách musí přijímat evropskou legislativu všechny členské státy EU.

„Některé tisky se měly projednat už minulý týden v pátek. Jenže kvůli tomu, že si opozice vybrala přestávky, a de facto tak zablokovala schůzi, se tak nestalo,“ postěžoval si Šalomoun. Zmínil třeba návrh zákona o sdílení videonahrávek, kde hrozí pokuta asi 76 milionů korun.

Okamura chce shodit vládu. Je jedno, že Česko předsedá EU, řekl

Domácí

Za zpoždění novely zákona o svobodném přístupu k informacím je to zase 48 milionů korun. Projednat se podle něj mělo v pátek osm novel. Aktuálně leží ve Sněmovně deset zákonů s opožděným zapracováním evropských předpisů. Další čekají, až budou vůbec k projednávání zařazeny.

„Zdědili jsme manko“

„Pokud v pátek zařadili proti předchozím dohodám novelu, kterou berou zdravotnictví 14 miliard korun a s níž má celá opozice dlouhodobě problém, jen těžko si pak ministr může stěžovat na opozici, že se na jeho body nedostalo,“ reagovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Pokud si Šalomoun není schopen pro své priority domluvit přednostní projednání, svědčí to podle ní o jeho schopnostech a postavení v koalici.

Češi se obávají chudoby, vláda podle nich dělá málo

Domácí

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) trvá na tom, že s opozicí jednají o tom, aby přijetí zákonů umožnila. Dotyčné předlohy, jak řekla, koalice zdědila po minulé vládě a dohání teď manko, které Babišův kabinet zapříčinil.

„Pokud bude opozice naše výzvy ignorovat, ponese vinu za udělené pokuty od Evropské komise,“ řekla. Po nástupu převzal Fialův kabinet 36 neimplementovaných evropských směrnic, uvedl Šalomoun. Další průtahy ze strany poslanců musí jít podle něj stranou.

Situaci aktuálně nahrává, že jsou letní prázdniny, kdy Evropská komise není tolik aktivní. Nelze však vyloučit, že v srpnu nepodá na Česko žalobu. I české zákonodárce čekají přes léto prázdniny. Poslední schůze Sněmovny je zatím v plánu na tento týden.

Poplatky za televizi a rozhlas vláda nezvýší

Domácí

Znovu se mají poslanci sejít až 9. září. Šalomoun také vyvracel veřejné proklamace o tom, „že evropské předpisy nám diktuje někdo z Bruselu a nám nezbývá, než je jen poslušně přijmout“.

„Pravda je ale taková, že na jejich přípravě se od samého počátku podílejí i čeští úředníci v příslušných pracovních skupinách Evropské komise, úředníci při Radě EU a také čeští europoslanci a ministři,“ zdůraznil. Česko tak podle něj může ovlivňovat podobu legislativy, která se na evropské úrovni přijímá.

Reklama

Výběr článků

Načítám