Hlavní obsah

Češi se obávají chudoby, vláda podle nich dělá málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvě třetiny Čechů se v souvislosti s růstem cen obávají propadu životní úrovně a chudoby. Osm z deseti lidí již kvůli vysokým cenám energií paliv šetří a omezuje své potřeby. Plyne z šetření společnosti STEM.

Článek

Chudoby či neúnosného snížení životní úrovně se podle průzkumu obává 65 procent lidí. Častěji jde o ženy a obecně lidi s nižším vzděláním. I mezi vysokoškoláky však tuto obavu deklaruje 54 procent z nich.

Snahy kabinetu zabránit nárůstu chudoby označuje za dostatečné 16 procent lidí. Podle 84 jsou nedostatečné. Většinově jsou o adekvátnosti opatření přesvědčeni pouze voliči vládní ODS (55 procent), zatímco u dalších stran vládní koalice, neřkuli opozice převládá nespokojenost.

Přesvědčení, že za rok bude situace s rostoucími cenami lepší, deklarovalo pouze 18 procent lidí. Častěji jde o vysokoškoláky a mladé lidi do 29 let. Většími optimisty jsou rovněž lidé, kteří se považují za dobře zajištěné. Pozitivní očekávání má 35 procent z nich, zatímco mezi průměrně zajištěnými jde pouze o 15 procent respondentů a mezi špatně zajištěnými sedm procent.

Kvůli drahotě české domácnosti stále více šetří na oblečení a jídle

Finance

K podstatnému šetření a omezování potřeb přistoupilo v souvislosti s nárůstem cen podle průzkumu 80 procent lidí.

„Situace nejcitelněji dopadá na lidi starší šedesáti let, 89 procent tvrdí, že se již museli začít více uskromňovat (59 procent dokonce uvádí rozhodnou odpověď 'určitě ano'). Naopak největší skupina těch, kteří zatím k větším úsporným opatřením nemuseli přikročit (31 procent spíše a určitě ne) je mezi mladými lidmi do 29 let,” uvádí průzkum.

Ve srovnání s rokem 2020 se změnily i preference lidí stran investic státu. Před dvěma lety preferovaly dvě třetiny lidí (67 procent) investovat do ochrany životního prostředí, aktuálně by tyto investice upřednostnilo 47 procent lidí, zatímco 53 procent by raději zvýšilo sociální dávky.

Lidé zároveň častěji preferují navýšení pomoci rodinám s dětmi (62 procent) před zvyšováním důchodů (38 procent).

Průzkum proběhl od 10. do 20. června a zapojilo se do něj 1018 respondentů.

Anketa

Obáváte se chudoby či neúnosného snížení své životní úrovně?
Ano
85,1 %
Ne
14,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8355 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám