Hlavní obsah

Česko začne čerpat 412 miliónů na povodňové škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podepsal s evropským komisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem dohodu, která Česku umožní čerpání prostředků z evropského Fondu solidarity ve výši 15,9 miliónu eur (zhruba 412 miliónů korun). ČR tak může zhruba do dvou týdnů začít čerpat evropské peníze na likvidaci následků loňských červnových povodní.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Ilustrační foto

Článek

Česká republika podle úřadu získala nejvyšší možný příspěvek, který podle pravidel fondu činí 2,5 procenta celkových odhadovaných škod. Celkové povodňové škody byly odhadnuty na 16,473 miliardy korun, postiženo bylo sedm regionů.

ČR přitom využila takzvaného kritéria sousední země. O pomoc tímto způsobem může žádat i stát, který sousedí se zemí postiženou závažnou katastrofou, kde škody přesáhly limit pro hlavní kritérium. Na hlavní kritérium totiž ČR objemem škod nedosáhla. O pomoc požádalo i Rakousko a Německo.

Peníze musí být použity pouze na financování opatření nutných k obnovení základních funkcí poškozeného majetku a území, které nebyly kryty ze zahraničních zdrojů, pojištění nebo darů a nebyly financovány ze státního rozpočtu. Jde zpravidla o výdaje hrazené kraji nebo obcemi.

Pomoc získá i Německo a Rakousko

Podpora z fondu je určena na mimořádné náklady vynaložené veřejnoprávními orgány v důsledku katastrof, zejména by měla pomáhat s obnovou základní infrastruktury a služeb. Dále může být použita na financování záchranných akcí a také na pokrytí některých nákladů na vyčištění oblastí postižených katastrofou, včetně přírodních oblastí.

Pomoc z fondu kvůli povodním získá také Německo a Rakousko, které o peníze stejně jako Praha unii v létě požádaly. Z Fondu solidarity by měl Berlín získat 360 miliónů eur (9,3 miliardy korun), Vídeň pak 21,6 miliónu eur (přes 560 miliónů korun).

Fond solidarity EU byl zřízen, aby finančně podpořil členské a přistupující země po závažných přírodních katastrofách. Zřízení fondu bylo odezvou na rozsáhlé povodně ve střední Evropě v létě roku 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám