Hlavní obsah

Česko za první půlku roku vydělalo na turistech 65 miliard korun

Tuzemské příjmy z cestovního ruchu v prvním pololetí letošního roku stouply o 3,5 procenta na 65,4 miliardy korun. V dolarech narostly o 33 procent, v eurech o 16 procent. Snížení v přepočtu na koruny je dáno stoupajícím kurzem české měny. Turisté v průměru denně utratí 2200 korun, což je o něco méně než loni.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Drtivá většina turistů jezdí do Prahy.

Článek

Do Česka jezdí nejčastěji turisté z Německa, Velké Británie. "Turisté stále nejvíce jezdí do Prahy, ale stále častěji k tomu přidávají ještě návštěvu jiného místa, jako je Český Krumlov nebo Karlovy Vary," dodal Jan Tuček z agentury STEM/MARK.

Podle dřívějších údajů ČSÚ do Česka přijelo za prvních šest měsíců celkově 3,12 miliónu zahraničních turistů, meziročně o 3,6 procenta více. K turistům ubytovaným v hromadných ubytovacích zařízeních je Tučka nutné připočíst ještě 1,3 miliónu hostů bydlících bezplatně v soukromí, zhruba 4,3 jednodenních návštěvníků a 1,4 milionu tranzitujících lidí. Celkově tak do Česka přijelo téměř 10,2 miliónu lidí, což je zhruba stejně jako loni.

Nejnavštěvovanější destinací je i nadále Praha, kam od ledna do července přijelo 1,9 miliónu turistů, což představuje meziroční nárůst o šest procent. Na druhém místě v návštěvnosti je Karlovarský kraj s nárůstem o 4,5 procenta a na třetím Jihomoravský kraj s růstem o 8,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám