Hlavní obsah

Česko vyhrálo arbitráž o 800 miliónů kvůli Kotvě

Česká republika zvítězila v mezinárodní arbitráži, ve které se kyperská společnost Forminster domáhala náhrady škody 802 miliónů korun kvůli údajnému poškození její investice ve společnosti Kotva. Informovalo o tom ve středu ministerstvo financí. Žaloba byla podána letos v lednu.

Foto: archiv Pravo, Právo

Obchodní dům Kotva

Článek

Mezinárodní rozhodčí tribunál se sídlem v Ženevě podle ministerstva konečným nálezem nárok na náhradu škody v plném rozsahu zamítl. Tribunál zároveň České republice přiznal náhradu nákladů za vedení arbitráže, Česko tak získá 351 543 korun a 20 000 eur (552 000 korun).

„Českou republiku v této arbitráži zastupoval interní tým ministerstva financí, a to bez pomoci externích právníků, jak bylo v minulosti zvykem,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Forminster se dožadoval náhrady škody za soudní rozhodnutí, které firmě zastavilo výkon akcionářských práv ve společnosti Kotva, jež se přejmenovala na K-T-V invest. Tím měla ČR porušit dohodu o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi ČR a Kyprem.

ČR nedávno také uspěla v arbitráži s Anglia Auto Accessories o 200 miliónů korun. Arbitráž skončila předčasně z procesních důvodů ve prospěch Česka, když žalobci opakovaně neuhradili náklady rozhodčího řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám