Hlavní obsah

Arbitráž mezi Prahou a majitelem opencard nebude

Praha
Aktualizováno

Nová pražská rada složená ze zástupců ANO, ČSSD a Trojkoalice v pátek zrušila usnesení schvalující arbitráž s vlastníkem opencard, firmou eMoneyServices (EMS). Chce počkat na rozhodnutí soudu. O arbitráži rozhodla minulá rada pod vedením primátora Tomáše Hudečka. V arbitráži měly obě strany řešit spor o peníze, které Praha dluží EMS za služby v minulosti. Rada hlavního města i firma jsou připraveny dál jednat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

"Domníváme se, že tyto problémy se mají řešit klasickou soudní cestou. Arbitráž není ta nejvhodnější cesta," řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Město má podle ní znalecký posudek, podle něhož je suma požadovaná firmou značně nadsazená a město by mělo počkat na rozhodnutí soudu. Soudní proces je údajně výhodnější. S EMS chce město dále jednat.

Firma na město již podala žalobu. Původně vznikly závazky Prahy vůči firmě Haguess, která byla dříve majitelem projektu. Před časem jej převzal nový majitel, společnost EMS. Schválení rozhodčí smlouvy bývalou radou mělo umožnit zahájení arbitráže ohledně části dluhů za licence ke kartám opencard za 34 miliónů korun. Celkem EMS pořaduje až 170 miliónů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"My počkáme na schůzku s paní primátorkou a novým vedením Prahy, pak se rozhodneme, co dál. Jsme připraveni jednat o řešení," řekl mluvčí EMS Martin Opatrný.

O pokračování projektu bude jasno do Vánoc

Co bude s opencard dál, zatím není jasné. Krnáčová připustila, že by město mohlo po určité období, než přijde s novým systémem, zavést opět papírové kupony. "Problém s opencard diskutujeme s odborníky i Českou pirátskou stranou, která o problém jeví zájem. Do Vánoc bychom měli mít nějaké varianty a ve hře jsou i kupony," řekla primátorka.

Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 miliónu cestujících. Projekt je spojen s řadou problematických smluv, vedení města se s nimi dlouho neúspěšně vyrovnává. Za prodloužení jedné ze smluv, na níž bylo pokračování opencard závislé, čelí obžalobě deset bývalých i současných radních za ODS a TOP 09 a pět úředníků.

V kauze opencard už bylo jiných pět úředníků odsouzeno. Občanské iniciativy i některá média upozorňují, že skuteční strůjci projektu zůstávají nepotrestáni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám