Hlavní obsah

Česko už není v růstu ekonomiky na špici EU. Polsko i Slovensko jsou napřed

Novinky, tov

Česká ekonomika byla loni s růstem o 2,9 procenta 13. nejrychleji rostoucí zemí v Evropské unii. Rychleji rostlo například Polsko, Slovensko či Rumunsko. Naopak růst českého HDP byl vyšší než u původních členských zemí EU včetně Německa i než průměr celé EU. Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst hdp v zemích eu

Článek

Vůbec nejrychleji ze zemí EU loni rostlo Irsko, o 6,7 procenta. Polsko bylo s růstem o 5,1 procenta třetí a slovenský HDP stoupl o 4,1 procenta.

Předloni přitom Česko bylo s růstem 4,5 procenta mezi čtyřmi nejrychleji rostoucími ekonomikami Unie. Růst tuzemské ekonomiky ale loni zpomalil na 2,9 procenta.

Na druhou stranu si Česko vede dobře ve srovnání se západními zeměmi jako Německo, Británie či Itálie, které rostou okolo jednoho procenta.

„Domácnosti v loňském roce více spořily, a tak meziroční dynamika jejich spotřeby v průběhu roku zpomalovala,“ popsal jeden z důvodů vývoje ekonomiky předseda ČSÚ Marek Rojíček. Podle statistiků také vrcholil problém s nedostatkem pracovní síly.

Domácí poptávka stimulovala především odvětví služeb, dobrý rok zažily banky i pojišťovny. Dařilo se také obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství.

Hodnota vývozu zboží se loni zvýšila o 3,4 procenta. Zpomalil však růst exportu do Německa a poprvé od roku 2009 klesla hodnota vývozu motorových vozidel.

Spotřebitelské ceny se loni zvýšily o 2,1 procenta. Klíčový vliv na růst měly ceny bydlení a energií, dodali statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám