Hlavní obsah

Česko Světlíkovy medicinální lahve nechce, bude je vyvážet do Evropy

Ostravský Cylinders Holding vyrábí medicinální lahve, které se používají i při léčbě nemoci covid-19. Vyveze je ale do Evropy, protože Česká republika si je neobjednala, řekla dnes ČTK mluvčí skupiny Eva Kijonková. ČTK zjišťuje vyjádření ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Světlík

Článek

Kyslíkové lahve se používají mimo jiné při plicní ventilaci nasazované při těžkém průběhu nemoci.

„Jsme překvapení, protože celostátní krizový štáb ještě v úterý medicinální lahve chtěl. Obchodně nám to žádný problém nezpůsobí. Horší je skutečnost, že naší zemi nepomůžeme. Lahve dnes a v pátek odejdou do okolní Evropy,” uvedl generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík.

Světlík informaci o nezájmu ministerstva zdravotnictví zveřejnil také na Twitteru. „MZ ověřilo u všech výrobců medicinálního kyslíku, že jsou schopni navýšit produkci až čtyřnásobně. Tato navýšená produkce postačuje pro pokrytí zvýšených potřeb českých nemocnic. A to standardním kyslíkem registrovaným jako léčivo, není nutné hledat řešení mimo zákon,” reagoval rovněž na této sociální síti ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Cylinders Holding je největším výrobcem bezešvých ocelových lahví v Evropě. Ostravskou společnost Vítkovice Cylinders, která do skupiny patří, vláda na počátku dubna zařadila mezi šest domácích výrobců ochranných pomůcek proti koronaviru, kteří mají přednostně zásobovat ministerstvo vnitra.

Světlík otevřel novou továrnu v Bělorusku, jde o zázemí i pro Rusko nebo Kyrgyzstán

Ekonomika

Kromě Vítkovic Cylinders začaly v současné situaci lahve vyrábět také Vítkovice Milmet v polském Sosnovci, které rovněž patří do tohoto holdingu.

Skupina připomněla, že starší rozhodnutí ministerstva zdravotnictví ze začátku dubna povoluje plnění kyslíku do industriálních tlakových lahví s industriálními ventily, které jsou určeny pro plnění technického kyslíku.

„Plnění do technických průmyslových lahví a použití ventilů pro technické plyny je zdravotním rizikem, protože technické lahve a ventily mají zcela jiné vlastnosti, než jaké jsou vyžadovány pro medicinální plyny včetně kyslíku,” uvedl Světlík. Tyto skutečnosti se nyní podle něj bude skupina snažit objasnit ministerstvu.

Skupina na počátku dubna uvedla, že očekává, že český stát objedná zhruba 10 tisíc medicinálních lahví a skupina má dostatečné kapacity, aby tyto dodávky mohla splnit. Firma letos kvůli pandemii nového typu koronaviru zaznamenala skokový nárůst objednávek medicinálních lahví na kyslík, dusík a rajský plyn.

Cylinders Holding produkuje vysokotlaké ocelové lahve a jejich aplikace, disponuje také speciální technologií na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny. Vyprodukuje zhruba milion vysokotlakých ocelových lahví ročně. Holding působí také v Polsku, Chorvatsku, Německu, Velké Británii, Spojených arabských emirátech a Rusku. Celý holding má okolo 1000 zaměstnanců, z toho přes 400 v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám