Hlavní obsah

Česko staví transformátory za dvě miliardy, kvůli náporům německé elektřiny

Společnost ČEPS (Česká energetická přenosová soustava) v úterý v areálu rozvodny v Hradci u Kadaně zahájila stavbu speciálních ochranných transformátorů. Mají chránit českou energetickou soustavu před hrozbou blackoutu kvůli náporům elektřiny z Německa. Za ten může hlavně překotné budování větrných elektráren na Baltu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

V rozvodně Hradec na Chomutovsku začala 2. června výstavba speciálních transformátorů, které budou sloužit k udržení stability rozvodné sítě.

Článek

Nové transformátory s řízeným posuvem fáze mají zajistit bezpečný provoz přenosové soustavy jak v době extrémních tranzitních přetoků, tak i v době dlouhodobých omezení při rekonstrukci vedení.

Stavba by měla být dokončena v prosinci 2016, ČEPS do ní vloží dvě miliardy korun, řekl předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

„Je to velmi složité zařízení, skládající se z osmi jednotek. Každá ta jednotka váží zhruba 400 tun. Osm jich je proto, že jedině tak je dokážeme dopravit na místo. To zařízení slouží k regulaci průtoku energie přes zařízení a linky, které k němu budou připojeny. Je to prvek, který by měl velmi chytře umožnit regulaci a přetok maximálního množství energie – ale bezpečně," řekl Tošovský.

Hradec u Kadaně podle něj ČEPS zvolila k výstavbě transformátorů proto, že zde je vyústěno vedení do Německa.

Zaplatí to odběratelé

Nutnost výstavby transformátorů podle Tošovského přinesl prudký rozvoj obnovitelných zdrojů v energetice v posledních letech.

„Tyto zdroje vyrábějí energii podle přírodních podmínek – nikoli podle toho, jestli ji zrovna někdo potřebuje nebo ne. Právě tak mohou vznikat přetoky, a energetika má za úkol využít regulačních prvků, abychom bezpečně přenesli energii do místa spotřeby," uvedl Tošovský.

Pokud by se přetoky neregulovaly, mohly by se přetížit některé části soustavy a v důsledku toho by mohly nastat dlouhodobé výpadky.

Životnost transformátorů je odhadována na 40 let. Investice se tak podle Tošovského ČEPS vyplatí. Koncový zákazník i tuto investici v ceně za elektrickou energii pocítí. „Za takzvané železo, tedy rozvodnou síť, ale koncový zákazník platí zhruba jen čtyři procenta z celkové částky za energie," dodal.

Celkově ČEPS ročně investuje zhruba čtyři miliardy korun, a to především do obnovy vedení, ale i do nových transformačních stanic nebo řídicích a bezpečnostních systémů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám