Hlavní obsah

Česko-slovenští zbrojaři kupují továrnu v Srbsku, chtějí obnovit výrobu

Novinky, tov

Skupina Czechoslovak Group (CSG) zbrojaře Jaroslava Strnada rozšiřuje své aktivity mimo území Česka a Slovenska. V Srbsku kupuje firmu v konkurzu, která vyrábí munici. Holding, kterému patří i automobilka Tatra, tu chce obnovit i civilní výrobu stavebních a zemědělských strojů, informovala v úterý agentura TASR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dříve významná srbská firma IMK 14. oktobar ve městě Kruševac ještě v roce 2013 zaměstnávala 1500 lidí, do konkurzu se dostala před dvěma lety. Vyráběla stavební, zemědělské a obráběcí stroje. Nyní počet zaměstnanců klesl na 150 a tři čtvrtiny tržeb dělá výroba pro obranný průmysl, hlavně raketomety a velkokalibrová munice.

Za aktiva firmy zaplatila v červnu slovenská větev holdingu CSG, skupina MSM Group. Firmu plánuje převzít od října. Prodej ještě musí schválit věřitelský výbor.

„Naší vizí je vrátit do dnes téměř opuštěných prostor původní výrobu a vytvořit synergie s dalšími firmami ze skupiny MSM Group i holdingu Czechoslovak Group. Jsme odhodlaní co nejdřív ukončit živoření společnosti IMK 14. oktobar a nastartovat její rozvoj,“ řekl Marián Goga, prezident MSM Group.

Strnadův holding CSG koupil již dříve také automobilky Tatra a Avia a hodinářskou firmu Elton, která vyrábí hodinky Prim.

Reklama

Výběr článků

Načítám