Hlavní obsah

Česko prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human za 15,5 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika částečně prohrála mezinárodní arbitráž s firmou Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy a musí společnosti zaplatit 15,5 miliardy korun. Jako první to uvedl server Hlídací pes. V tiskové zprávě o tom pak ve středu informovalo ministerstvo financí. Vláda rozhodla, že se Česko proti rozhodnutí odvolá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Společnost Diag Human se po léta pře s Českem kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Od státu požadovala 52 miliard korun, nakonec jí arbitři přiznali zhruba třetinu.

Rozhodčí tribunál se sídlem v Londýně podle ministerstva financí všechny ostatní nároky Diag Human za 36,5 miliardy korun zamítl. Tribunál zároveň stanovil firmě povinnost vzdát se jakýchkoli dalších nároků vůči ČR.

„Ministerstvo financí nález v rozsahu přes 330 stran pečlivě analyzovalo a s jednomyslným souhlasem vlády podává dnes návrh na zrušení nálezu k vrchnímu soudu v Londýně," uvedlo MF. Částku, kterou by mělo MF zaplatit, tvoří 8,3 miliardy korun přiznané v roce 2008 v předchozí obchodní arbitráži a úroky 7,2 mld. Kč k 19. květnu.

Server Hlídací pes zjistil, že rozhodčí nález má datum 18. května 2022, kdy byl také odeslán oběma stranám sporu.

„Potvrzuji. Nález byl stranám doručen dne 18. května. Částka odpovídá konečnému nálezu z roku 2008, denně roste o cca 1,3 mil. Kč,“ odpověděl serveru na dotaz právník Jan Kalvoda, který firmu Diag Human v Česku zastupuje.

ČR uspěla v arbitráži o 5,2 miliardy, Pawlowski odškodné nedostane

Ekonomika

Arbitráž je provázána s obchodní arbitráží, kterou vedla Diag Human proti ministerstvu zdravotnictví od 90. let a v roce 2008 v ní rozhodčí tribunál přiznal Diag Human náhradu škody zhruba osm miliard korun. Česko s výsledkem nesouhlasilo a přezkumný rozhodčí senát v roce 2014 rozhodl, že nález z roku 2008 postrádal právní účinky.

Následně v roce 2017 Diag Human zahájil proti ČR arbitráž na základě česko-švýcarské smlouvy o ochraně investic.

Nyní v arbitráži soudní tribunál uznal, že ČR porušila dohodu o ochraně investic, a to dopisem tehdejšího ministra zdravotnictví z roku 1992. Ten měl neoprávněně zasáhnout do obchodního vztahu společnosti Conneco (předchůdce Diag Human SE) s dánskou společností Novo Nordisk. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar varoval Dány, že firma podnikatele Josefa Šťávy je nedůvěryhodná.

Dále ČR porušila dohodu o ochraně investic podle tribunálu i následným jednáním různých státních orgánů v průběhu obchodní arbitráže. "Tribunál konstatoval, že rozhodčí nález z roku 2008 nebyl z pohledu mezinárodního práva zrušen a Česká republika je povinna nárok v něm přiznaný uhradit," uvedlo MF.

Na druhou stranu rozhodci zamítli podle MF tvrzení Diag Human, že se ČR dopustila poškození jejich investice tím, že ministerstvo zdravotnictví vyzvalo nemocnice a transfuzní centra ke spolupráci pouze se zpracovateli krevní plazmy vzešlými z výběrových řízení.

Arbitráž také podle úřadu zamítla tvrzení o údajně protiprávně vedených trestních řízeních proti společnosti Conneco před zahájením komerční arbitráže a o údajné poškozující mediální kampani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám