Hlavní obsah

Česko má zásoby pohonných hmot na 30 dní

Aktualizováno

Česko má po přerušení dodávek ruské ropy ropovodem Družba pokryty zásoby pohonných hmot na dalších 30 dnů, distributoři zvýšili dovozy nafty vlaky ze zahraničí. Po pondělním jednání poradní skupiny, v níž jsou zastoupeni hráči na trhu s pohonnými hmotami, to uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Poradní skupina doporučila vládě uvolnit nouzové zásoby ropy pro rafinérii v Litvínově.

Foto: Mapy.cz

Kudy do Česka teče ropa.

Článek

„Zásobování pohonnými hmotami pro Česko na příštích 30 dní je pokryté. Distributoři navýšili dovoz nafty ze zahraničí,” napsal Švagr na Twitter.

Švagr ještě v pátek informoval, že do Česka ropovodem Družba neteče žádná ropa. Litvínovská rafinérie měla v tu chvíli podle něj zásoby asi na sedm dní.

Ruská ropa byla v posledních dnech znečištěná organickým chloridem, jehož vysoké množství může poškodit rafinérie. Dovoz proto už zastavily také Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko. Vedle ropovodu Družba má Česko možnost čerpat ropu také z ropovodu IKL z italského Terstu, kam surovina putuje po moři.

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se v pondělí nechal slyšet, že poskytnutí ropy pro Unipetrol ze zásob vláda projedná v pondělí. Kolik ropy Unipetrol ze státních rezerv vezme, nechtěl uvést, dokument je totiž v utajeném režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám