Hlavní obsah

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční míra inflace v Evropské unii se v březnu zvýšila na rekordních 7,8 procenta z únorové hodnoty 6,2 procenta, uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Mezi státy s nejvyšší inflací v rámci EU patří Česko s inflací 11,9 procenta. Inflace zrychlila i v eurozóně, a to na 7,4 procenta z únorových 5,9 procenta. Ještě před rokem přitom činila jen 1,7 procenta, upozornil Eurostat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inflace v eurozóně se nyní pohybuje vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB).

Vzhůru ji tlačí zejména zdražující energie. V březnu se ceny energií v eurozóně meziročně zvýšily o 44,4 procenta. Bez zahrnutí energií činila inflace 3,4 procenta.

Nejnižší inflaci má v EU Malta (4,5 procenta). S růstem spotřebitelských cen se ale výrazně lépe než jiné státy vypořádávají také Francie (5,1 procenta) a Portugalsko (5,5 procenta).

Inflace v USA je největší za více než 40 let, v březnu dosáhla 8,5 procenta

Ekonomika

Naopak nejhůře je na tom Litva (15,6 procenta) a Estonsko (14,8 procenta). Třetí nejhorší bilanci má Česko s inflací 11,9 procenta, uvedl Eurostat.

Podle Českého statistického úřadu byla v březnu meziroční míra inflace dokonce 12,7 procenta.

V porovnání s únorem se míru inflace podařilo snížit dvěma státům, a to Slovinsku a Belgii. Zbylým 25 členům unijní sedmadvacítky spotřebitelské ceny vzrostly.

Reklama

Výběr článků

Načítám