Hlavní obsah

Česko má stále přes půl miliónu vakcín proti prasečí chřipce

Právo, Novinky, Martin Pitro, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke sklonku prosince má ministerstvo zdravotnictví (MZ) celkem uskladněno u distributora přes 523 tisíc dávek Pandemrixu, vakcíny proti tzv. prasečí chřipce, z původního počtu 700 tisíc dávek. Novinkám to v pondělí sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Sršeň.

Foto: Profimedia.cz

Vakcína Pandemrix

Článek

„Doba použitelnosti vakcíny Pandemrix je do 1. října 2011,“ sdělil Sršeň s tím, že po ukončení doby použitelnosti budou vakcíny, které nebudou využity, zlikvidovány podle současné platné legislativy.

Virus pandemické chřipky A (H1N1) se stále vyskytuje a k 15. prosinci letošního roku je podle Sršně hlášeno devět laboratorně potvrzených případů chřipky A (H1N1) v České republice.

Již v srpnu letošního roku oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), že pandemie prasečí chřipky skončila a nastává „postpandemická“ fáze.

Česko vakcíny nakoupilo za 150 miliónů korun v panice, že prasečí chřipka bude nebezpečnou epidemií. Zemřelo na ni 102 lidí. Číslo se nijak zvlášť neliší od statistik obětí běžné chřipky.

Likvidace vakcín, o které nikdo nestál v době loňské epidemie, natož teď, vyjde na další statisíce korun.

Vyhlášení pandemie předčasné

WHO potvrdila globálně 18 449 smrtelných případů nakažení virem A (H1N1) v 214 zemích světa. Celosvětovou pandemii WHO vyhlásila 11. června 2009, obavy z masového rozšíření nemoci se ale nenaplnily.

WHO byla opakovaně kritizovaná, že pandemii vyhlásila předčasně, protože virus A (H1N1) nebyl zdaleka tak nebezpečný. Podle některých kritiků vyhlášení pandemie pomohlo výrobcům vakcín k ohromným ziskům.

Česká vláda v červnu oznámila, že opatření ke snížení dopadů pandemie prasečí chřipky stála do té doby státní rozpočet 336 miliónů korun. V sezóně 2009/2010 zemřelo v České republice na komplikace spojené s tímto onemocněním 102 osob. Očkovat se nechalo zhruba 66 tisíc obyvatel ČR.

Situace na Slovensku podobná

Obdobná situace byla i u našich východních sousedů. Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Katarína Zollerová Novinkám potvrdila, že nepoužité vakcíny už byly po expirační době zlikvidovány. Přesné množství neupřesnila, ale podle slovenských médií v zemi zůstalo nevyužitých přes 900 tisíc vakcín.

Slovensko nakoupilo před rokem milión vakcín, za které zaplatilo 7,6 miliónu eur (asi 192,4 miliónu korun). Určitá částka se musela nyní vynaložit na jejich likvidaci. Na Slovensku se dalo očkovat pouze 1,4 procent obyvatelů, tedy 75 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám