Hlavní obsah

Česko loni rostlo pomaleji, potvrdili statistici

Novinky, bož
Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka za loňský rok vzrostl o 2,4 procenta. Česká ekonomika tak rostla o 0,4 procentního bodu pomaleji než v roce 2018. Vyplynulo to ze zpřesněného odhadu, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Statistici v něm potvrdili číslo, které uvedli již v předchozím odhadu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

„Dynamika růstu české ekonomiky v průběhu roku 2019 postupně klesala. V posledním čtvrtletí minulého roku vzrostl HDP o 0,3 procenta mezičtvrtletně a o 1,8 procenta meziročně,” uvedl Jan Benedikt z oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ.

„Dařilo se většině odvětví služeb a stavebnictví,” dodal. Naopak k poklesu došlo v průmyslu. „K růstu HDP pozitivně přispívala pouze domácí poptávka, zejména spotřeba domácností a investiční výdaje,“ uzavřel Benedikt.

Největší evropská ekonomika ve čtvrtletí stagnovala, potvrdili statistici

Ekonomika

„Finální revize HDP za loňský rok potvrzuje ochlazení růstu naší ekonomiky. Nutno dodat, že se jedná o revizi růstu HDP za čtvrté čtvrtletí, připomněla ředitelka společnosti Bondster a ekonomka Jana Mücková.

Ta zároveň připomněla, že v probíhajícím prvním čtvrtletí roku už českou ekonomiku ovlivňují vnější vlivy v podobě ohrožení světových ekonomik koronavirem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám