Hlavní obsah

Česko bude po varování od Němců od středy kontrolovat všechna dovážená vejce

Česko od středy zavede nová bezpečnostní opatření kvůli jedovatému insekticidu fipronilu, který kontaminoval několik tun vaječných výrobků. Kontrolou budou muset projít všechna vejce a vaječné výrobky dovážené do Česka. Radiožurnálu to v úterý řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dosud se kontrola týkala vajec jen z Belgie a Nizozemska.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od zítřka (středy) rozšíříme mimořádná veterinární opatření, která jsme už udělali na výrobky z Holandska a Belgie, na veškeré ostatní země,“ řekl Jurečka.

Čeští veterináři dostali v úterý z Německa varování, že do ČR dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných fipronilem. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

„Do dvou provozoven v Plzeňském a Jihočeském kraji se dostala zásilka, která by měla být kontaminovaná fipronilem. Měly by to být pasterizované žloutky a tekutá pasterizovaná vejce. V tento okamžik zjišťujeme, kam dále společnost tuto zásilku distribuovala,“ potvrdil Jurečka Radiožurnálu.

Přípravek oproti vším a klíšťatům

Skandál se závadnými vejci vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso jedí lidé. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

V úterý eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis oznámil, že skandál s insekticidem ve vejcích zasáhl zatím 26 členských zemí EU a také 19 dalších států.

V ČR se sice kontaminovaná vejce neobjevila, společnost Mondelez však v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká.

Reklama

Výběr článků

Načítám