Hlavní obsah

Českému průmyslu se daří, meziročně rostl o 8,6 procenta

• Aktualizováno
Novinky, tov

Průmyslová výroba v květnu zrychlila tempo meziročního růstu na 8,6 procenta. Naposledy takto výrazným tempem rostla loni v červnu. Pomohl vyšší počet pracovních dnů, ale i nárůst zakázek. Růst nadále táhne hlavně výroba aut. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Letošní květen měl ve srovnání s loňským o tři pracovní dny více. K růstu přispěla tradičně výroba motorových vozidel, která v květnu stoupla o 21,4 procenta.

Průmyslovým podnikům se nadále dařilo získávat nové zakázky. Těch ve srovnání s loňským květnem přibylo 13,5 procenta, tempo růstu tak z dubnových 13,2 procenta ještě zrychlilo.

„V květnu rostly jak zahraniční zakázky, tak domácí. V případě domácích zakázek se jednalo vůbec o nejvyšší meziroční nárůst od června loňského roku. Sečteno, podtrženo, tuzemský průmysl vykazuje i v době zvýšených obav o zdraví globální ekonomiky dobrou odolnost,” řekl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v květnu meziročně zvýšil o tři procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda stoupla od loňska o čtyři procenta na 30 239 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám