Hlavní obsah

České úřady s dovozem odpadu z Německa nepočítaly

Právo, Karolína Kudynová, Jakub Svoboda

Velmi přísná právní úprava o hospodaření s odpady platí v Německu již od poloviny loňského roku. První nelegální skládky se v Česku objevily už na podzim. České úřady v čele s ministerstvem životního prostředí (MŽP) se ale problémem dovozů německého odpadu začaly aktivně zabývat až letos v únoru. Přesněji poté, co v Libčevsi na Lounsku začala hořet skládka se zhruba 3500 tunami německého odpadu. O navážení odpadů do obce přitom věděly úřady už od poloviny prosince.

Článek

"MŽP nemohlo předvídat, že bude česká i evropská legislativa obcházena nelegálními přepravami odpadů," sdělila Právu mluvčí resortu Karolína Šůlová s tím, že hraniční kontrola není v kompetenci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ani MŽP.

Generální ředitelství cel ale pokus o svalení viny na celníky odmítlo s tím, že žádné informace o chystané změně v německých zákonech či o zvýšeném přílivu odpadu poté, co vstoupily v platnost, od MŽP ani od obcí nedostalo.

"Neměli jsme informace o tom, že by v takovémto rozsahu se k nám odpad dostával. Naši kontrolní činnost, která je poměrně široká, jsme proto nezaměřili až tak cíleně na odpady," reagoval mluvčí GŘ cel Jiří Barták. Současně připomněl, že celníci opustili hranice se vstupem ČR do Evropské unie. Proč ministerstvo neupozornilo celníky a současně nenavrhlo účinná legislativní či jiná systémová ochranná opatření? To zatím nikdo ze zástupců MŽP vysvětlit nedokázal.

ČR rozšířílo seznam odpadů, který se musí dovážet s povolením

Česká republika rozšířila seznam odpadů, které lze dovážet jen s povolením ministerstva životního prostředí. Nová vyhláška začne platit během několika dnů. "Zpřísněnému režimu teď bude podléhat odpad, který se nejčastěji objevoval na nelegálních skládkách - například odpadní textilní podlahové krytiny a koberce, obnošené oděvy a textilní výrobky, odpad z papíru, odpad z plastů," řekl v pondělí novinářům ministr Libor Ambrozek.

Až nová norma začne platit, nebudou muset celníci při zastavení kamiónů s odpadem studovat, zda odpad lze v Česku dále využívat, nebo ne. "Pokud nebude mít povolení ministerstva, budou ho celníci moct rovnou vrátit," uvedl Ambrozek.

Likvidace v EU je drahá

Likvidace či uskladnění odpadu je v Evropské unii stále výnosnějším obchodem, v němž se začal s úspěchem realizovat i organizovaný zločin. Na začátku března registrovalo ministerstvo životního prostředí asi 20 000 tun nelegálně dovezeného odpadu.

Poté, co média na začátku února na příliv německého odpadu upozornila, prakticky denně začaly být v Česku zadržovány kamióny s nevítaným nákladem. To podle odborníků naznačuje, jaké množství odpadu se muselo nepozorovaně dostat do republiky předtím, než bylo MŽP vyburcováno k činu. Navíc se nově objevila celá řada nelegálních skládek. Odpad byl zachycen v příhraničních oblastech po celém obvodu hranice, a dovezen byl dokonce i do hlavního města.

"Obecně se jedná o objekty odlehlé, nepoužívané areály původně určené pro ustájení dobytka nebo skladištní haly. Lokalit je asi 20 doposud odhalených, nejznámější z médií jsou Libčeves, Sosnová, Arnoltice, Praha-Lahovičky, Sytno, Dolní Žandov a dále některé skládky odpadů Úholičky, Jirkov a další.

Čeští podnikavci

Celkem inspekce zkontrolovala stovky lokalit, kde by mohlo docházet ke shromažďování nezákonně dovezených odpadů," řekl Právu vedoucí oddělení odpadového hospodářství ředitelství České inspekce životního prostředí Petr Havelka

Rozhořčení a výčitky mnohých občanů míří za hranice

Avšak většina cizího odpadu, který představuje jen těžko odhadnutelnou ekologickou zátěž, by nikdy na skládky či do spaloven v ČR nedorazila bez pomoci českých podnikavců, kteří na spolupráci s německými firmami, většinou nelegálně, vydělávají velké peníze. "Část odpadu sem míří ilegálně na základě domluvy s českým podnikatelem, který ho bez jakýchkoli povolení uloží někde ve starém kravíně. Němci se asi moc neptají a rádi to sem dovezou," řekl Právu na začátku března ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Příliš propustná hranice

Do České republiky je však dovoz odpadu za účelem odstranění zakázán. "Není tedy možné dovážet legálně odpad na skládky či do spaloven," zdůraznila Šůlová. MŽP podle ní zamítlo už čtyři žádosti o dovoz 19 tisíc tun odpadu do spalovny v Liberci, v současné době na ministerstvu leží i dvě žádosti o dovoz 80 tisíc tun komunálního odpadu do spalovny v Malešicích.

Spálení nerecyklovatelného materiálu, například textilu či plastů, je v Německu nejen velmi drahé, naši západní sousedé se k tomu potýkají s velmi omezenou kapacitou spaloven. Některé firmy vozí odpad do spaloven například do Švýcarska, jiné se ho zkoušejí legálním i nelegálním způsobem způsobit zbavit v Česku, Polsku či na Slovensku. "S novelou v Německu se aktivita odpadových pendlerů zintenzívnila," řekl Příkaský.

Díry v zákoně

Současný zákon o odpadech, který platí v ČR od roku 2001, zavedl pro nakládání s odpady pravidla hry, která vycházejí i z legislativy EU. Horší je to ale s jeho využitím, a hlavně s jeho vynutitelností v praxi. "Co zákon neřeší, je jednoznačné určení toho, kdo provede odstranění černých skládek či skladů v případě, že se nepovede dohledat viníka," upozornil Příkaský. V předchozím zákoně to podle něj řešily okresní úřady, které následné škody vymáhaly na neznámém pachateli. "Zánikem okresních úřadů nebyla tato pravomoc nikam převedena, a máme tak díru v zákoně," dodal.

Podezřelý odpad lze nepřetržitě hlásit na těchto tel. číslech:

  • Brno 545 549 153 a 545 241 021
  • České Budějovice 386 103 120 a 386 103 125
  • Hradec Králové 495 756 142
  • Olomouc 585 112 750 a 585 112 752  
  • Ostrava 596 097 333 a 596 097 334
  • Plzeň 377 248 627 a 377 204 344
  • Praha 271 096 240 a 271 096 238
  • Ústí nad Labem 475 211 969
  • Generální ředitelství cel 261 333 333

Reklama

Související témata:

Související články

Německo slibuje omezit dovoz odpadu do ČR

Německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel v pondělí prohlásil, že kabinet kancléřky Angely Merkelové hodlá zamezit ilegálnímu vývozu odpadu...

Výběr článků

Načítám