Hlavní obsah

České spořitelně za pololetí klesl čistý zisk skoro o polovinu

České spořitelně v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 47,1 procenta na 4,6 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o desetinu, provozní výnosy klesly o 4,2 procenta. Makroekonomické prostředí České republiky se kvůli pandemii onemocnění covid-19 výrazně zhoršilo, uvedla banka v tiskové zprávě, kterou zveřejnila na svém webu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V celkovém hospodářském výsledku, který v porovnání se stejným obdobím minulého roku vykazuje pokles, se do značné míry projevilo nutné zvýšení rizikových nákladů,” komentoval čísla předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. Banka měla ke konci pololetí konsolidovanou bilanční sumu, tedy součet jejích aktiv nebo pasiv, 1,667 bilionu korun. Oproti konci loňského roku se zvýšila o 14,3 procenta.

Provozní zisk se v pololetí snížil proti stejnému období loni o 10,1 procenta na 10,2 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o 4,2 procenta na 20 miliard korun. Jejich nejdůležitější složka, čistý úrokový výnos, zůstala na 14,7 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí se meziročně snížil o 10,6 procenta na čtyři miliardy korun.

Hypotéky jsou u nás i dvakrát dražší než v okolních zemích

Finance

Objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 4,6 procenta na 763,8 miliardy korun. Rostly úvěry domácnostem, firmám i spotřebitelské úvěry.

Závazky ke klientům se meziročně zvýšily o desetinu na 1,15 bilionu korun. Stouply vklady firem i domácností, o víc než pětinu vzrostly vklady klientů veřejného sektoru.

Provozní náklady vzrostly o 2,7 procenta na 9,8 miliardy korun. Především kvůli zvýšení mezd stouply náklady na zaměstnance.

Výrazný pokles čekají i v druhé polovině roku

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, kterých měla ke konci letošního pololetí 4,5 milionu. Vlastníkem České spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Čistý zisk Erste Group Bank v pololetí meziročně klesl o 60 procent na 293,8 milionu eur (zhruba 7,7 miliardy Kč).

Česká ekonomika se letos propadne o 7,5 procenta, čekají banky

Ekonomika

"V prvních šesti měsících roku jsme si vytvořili rezervy 675 milionů eur. To vedlo k poklesu našeho čistého zisku v tomto období na 294 milionů eur," uvedl šéf skupiny Bernd Spalt.

Banka předpověděla, že čistý zisk jí výrazně klesne i v celém letošním roce. V samotném druhém čtvrtletí se čistý zisk meziročně propadl o 84 procent na 58,5 milionu eur.

Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu zveřejněného na internetových stránkách banky odhadovali na 95,3 milionu eur, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Související články

České spořitelně klesl zisk o pětinu

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun. Banka to uvedla ve čtvrteční tiskové zprávě.

Výběr článků

Načítám