Hlavní obsah

České spořitelně se daří, čistý zisk jí stoupl na 3,8 miliardy

– Praha • Aktualizováno

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o téměř 21 procent na 3,8 miliardy korun. Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za první čtvrtletí nezveřejnily.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Logo České spořitelny

Článek

Hospodářské výsledky jsou podle banky ovlivněny zejména poklesem tvorby opravných položek a poklesem nákladů. Bance rostly především příjmy z poplatků a provizí z platebních transakcí a z transakcí provedených platebními kartami.

„Česká ekonomika roste již šest čtvrtletí po sobě, spotřeba i nezaměstnanost se vyvíjejí příznivě. Tento pozitivní trend vnímáme i my. Důvěra domácností v pozitivní vývoj se pomalu vrací, zatímco důvěra firem se již v předchozím období dostala na předkrizovou úroveň,“ uvedl generální ředitel banky Pavel Kysilka.

Celkový objem klientských úvěrů za posledních dvanáct měsíců zůstal na 466,8 miliardy korun. Objem klientských vkladů stoupl o více než dvě procenta na 701,5 miliardy korun. Vklady občanů rostly o čtyři procenta na více než 527 miliard korun.

Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Group, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 2,1 procenta na 260,6 miliónů eur (asi 6,3 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám