Hlavní obsah

České spořitelně loni stoupl zisk, vydělala 13,6 miliardy korun

Praha
Aktualizováno

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o více než 13 procent na 13,64 miliardy korun. Naopak její matka, rakouská Erste Group, se propadla do ztráty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hospodářské výsledky byly podle banky ovlivněny zejména růstem čistých úrokových výnosů, poklesem tvorby opravných položek na úvěry a pohledávky a pokračujícím poklesem nákladů.

Kromě všech čísel stojí za zmínku fakt, že čisté příjmy banky z poplatků a provizí meziročně stouply o 1,8 procenta na 12,38 miliardy korun. Rostly především příjmy z poplatků a provizí z platebních transakcí.

Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Group, loni vykázala po zaúčtování jednorázových nákladů ztrátu 718,9 miliónu eur (asi 17,9 miliardy korun). Předloni měla banka čistý zisk 879 miliónů eur.

Kvůli Řecku zisk klesá

Výsledky zveřejnily již i další velké banky. Komerční bance v loňském roce klesl kvůli odpisu řeckých dluhopisů meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Československá obchodní banka loni vykázala čistý zisk 11,17 miliardy korun. To je v meziročním srovnání pokles o 17 procent, který byl způsoben také jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky.

Česká spořitelna podle dřívějších informací žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy nevlastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám