Hlavní obsah

České ovocnáře jímá děs z polských jablek

Právo, lž, ib, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neklidné dny nyní zažívá mnoho ovocnářů v Česku. I když to vypadá, že jablek se letos urodí vcelku dost, řada z nich se bojí přebytku polských jablek, která v důsledku ruského embarga na produkci ze zemí Evropské unie neskončí na ruském trhu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Do České republiky míří z Polska ročně 30 tisíc tun, do Ruska asi 750 tisíc. Takže kdyby nás Poláci jablky zaplavili, jim to problém nevyřeší a nám to rozhodí trh,“ varuje Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

Problémy ve střední Evropě

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Polsko, které po vstupu do EU v roce 2004 zvedlo produkci jablek o 50 procent, takže dnes odtud pochází každé třetí jablko vypěstované v Evropě, se zatím soustřeďovalo výhradně na vývoz do Ruska. Ludvík se obává, že největší problémy bude mít střední Evropa – kromě Česka i Slováci, Maďaři nebo Němci.

„Dopad bude velmi dramatický. Ceny jablek výrazně klesnou, řada pěstitelů se dostane do ekonomických problémů,“ uvedl.

Ovocnáři ve středních Čechách potvrdili, že úroda právě dozrávajících jablek nebo švestek je celkem solidní. Na peckoviny se soustřeďuje například Farma Lotouš na Kladensku.

„Letos to byla hrůza s meruňkami nebo broskvemi, ty pomrzly. Pozdější třešně a nyní švestky jsou dobré a úroda je slušná,“ řekla Právu Ilona Hořejší z Farmy Lotouš nedaleko Slaného. Připouští ale, že tlak na cenu je značný.

Lidé si jezdí na farmu

„Jsme malá farma, prodáváme lidem přímo, ne přes řetězce a tlak je pořád, je to tak na hranici únosnosti, kdy nám nezbývá moc na investice. Pokud přijde ještě větší tlak na cenu kvůli dovozu z Polska, tak to už bude neúnosné, toho se opravdu děsíme,“ řekla Hořejší.

Pozitivní ale podle ní je, že se přece jen v Čechách zlepšuje kultura a lidé se víc soustřeďují na kvalitu. „Je to znát, že na ni začínají víc dbát a raději přijedou přímo na farmu, než aby nakupovali v supermarketu. Stále víc poznávají, že je lepší sníst sice trochu zkroucenou, ale zdravou mrkev, než aby kupovali ovoce a zeleninu na pohled v dokonalém stavu, jeden kousek jako druhý, za kterým se ale skrývá spousta chemie,“ dodala Hořejší.

Na tahu je EU

Martin Ludvík ale upozorňuje, že řešení problému není pouze v apelování na zodpovědnost spotřebitelů, aby kupovali místní produkty.

„Na tahu je nyní EU. Musí přijít s řešením a nástroje pro to má. Jsou jimi kompenzace za to, že část produkce jablek bude použita k nepotravinářským účelům, nebo nebude sklizena. Pokud by se v Evropě 10 procent produkce jablek zlikvidovalo či nesklidilo, kompenzace budou menší škodou, než když celá produkce cenově spadne a zlikviduje systém,“ dodal Ludvík.

„Dovoz lacinějšího zboží samozřejmě představuje pro domácí producenty problém, obchodní řetězce přirozeně koupí od toho, kdo je nejlevnější,“ řekla Právu sadařka Jana Zikmundová z Nebílov na Plzeňsku. „My si naštěstí většinu ovoce prodáváme nebo zpracováváme sami – moštujeme, sušíme, vyrábíme marmelády,“ podotkla.

Letošní úroda bude podle Zikmundové velice slušná, zvláště v porovnání s nevydařenou loňskou. „Minulý rok jabloně špatně odkvetly, bylo studené jaro. Letos bude sklizeň až na jednu odrůdu nadprůměrná,“ doplnila Zikmundová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám