Hlavní obsah

České nemovitosti zdražují dvakrát rychleji, než je průměr EU

Novinky, tov

Ceny nemovitostí v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně stouply o 8,7 procenta. V průměru v zemích EU zdražily reality o 4,2 procenta, informoval v pondělí Eurostat. Česko i přes určité zpomalení dál patří mezi země, kde byty a domy zdražují nejsvižněji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novostavby u obce Tachlovice

Článek

Růst cen nemovitostí byl v Česku šestým nejvyšším v rámci celé EU. Na prvních místech jsou další země z tzv. východního bloku s Maďarskem v čele, kde se ceny bytů meziročně zvýšily o 14 procent.

Oproti roku 2017, kdy bylo Česko na prvním místě, tempo zdražování zvolnilo, stále je ale výrazné. „Navzdory faktu, že největší boom poptávky máme za sebou a doba nejlevnějších hypoték už rovněž skončila,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Půjčky na předražené byty ohrožují českou ekonomiku

Ekonomika

K růstu cen podle něj napomáhají v mnoha zemích EU především levné peníze, dostupné hypotéky a příznivá situace na trhu práce. „V eurozóně nelze zapomenout ani na efekt záporných úrokových sazeb, které nutí část investorů hledat si pro zhodnocení peněz jiné alternativy. Jednou z nich je pak realitní trh s jeho solidním výnosem v podobě nájemného nebo i jen spekulace na další růst cen bydlení,” dodal.

Jediná země v EU, která vykázala pokles, byla Itálie. Dlouhodobé hospodářské problémy této země tak i nadále ústí do útlumu realitního trhu a ceny bytů zde padají už třetím rokem za sebou.

Jak upozornil ekonom ING Jakub Seidler, Český statistický úřad v pondělí zároveň zveřejnil dynamiku nabídkových ceny bytů v Česku ve třetím čtvrtletí. Jde o nabídky prodejců, nikoli uskutečněné transakce. Tyto ceny podle ČSÚ zpomalily meziroční růst na 5,2 procenta a v Praze pak na 3,3 procenta. Data naznačují, že ceny realit v tuzemsku v budoucnu ještě přibrzdí.

Reklama

Související články

Stavebnictví v srpnu zpomalilo

Stavební produkce po očištění o vliv počtu pracovních dnů v srpnu meziročně klesla o 2,4 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický...

Výběr článků

Načítám