Hlavní obsah

České ekonomice se ve druhém čtvrtletí dařilo, rostla o 2,7 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 2,7 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněného v pátek. Zpřesněný odhad meziročního růstu je tak stejný jako ten předběžný. Oproti předchozímu čtvrtletí HDP vzrostl o 0,7 procenta, v předběžném odhadu statistici hovořili o růstu o 0,6 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR.

Článek

„Také zpřesněný odhad potvrdil, že se české ekonomice ve druhém čtvrtletí letošního roku dařilo,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Tahounem růstu byla hlavně domácí poptávka,“ dodal.

Domácí poptávka tlumí německé zpomalení

„Vysoká domácí poptávka prozatím tlumí stagnaci německé ekonomiky, která se dříve nebo později projeví i u nás,“ poznamenal analytik Komerční banky František Táborský.

Německá ekonomika totiž ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesla o 0,1 procenta. Meziročně stagnovala. Německo je přitom pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam třetina českého exportu.

„Pozitivně překvapuje i zahraniční obchod, který by měl zpomalení českého největšího obchodního partnera odrážet nejdříve. Tomu pravděpodobně pomáhá substituční efekt v zahraničí, tedy přechod českých obchodních partnerů k levnějšímu českému zboží,“ doplnil Táborský.

Ve druhé polovině roku lze nicméně podle Táborského očekávat globální zpomalení. „Zpomalení do Česka přijde s mírným zpožděním. Pro tento rok tak očekáváme celkový růst ekonomiky o 2,7 procenta a pro rok příští zpomalení růstu na 2,1 procenta,“ dodal.

Reklama

Související články

Německá ekonomika poklesla

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Oproti stejnému období loňského roku...

Výběr článků

Načítám