Hlavní obsah

České dráhy zneužívaly dominantní postavení, potvrdil Rafaj a snížil jim pokutu na čtvrt miliardy

Novinky, bož
Aktualizováno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil, že České dráhy mezi lety 2005 a 2014 zneužívaly dominantního postavení na trhu a bránily přístupu konkurence na trh dálkové železniční dopravy. Zároveň snížil vyměřenou pokutu z 368 na 274 milionů korun. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: David Ryneš, Novinky

České dráhy porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže, stejně jako článek 102 Smlouvy o fungování Evropské unie.

Článek

Rafaj tak potvrdil rozhodnutí ÚOHS z prosince. „Jednáním Českých drah byla způsobena újma společnostem Viamont a Connex Česká Železniční, které měly v období začínající liberalizace železniční dopravy o poskytování uvedených služeb zájem,” uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

„V konečném důsledku došlo i k možné újmě spotřebitelů a současně potenciálnímu ovlivnění obchodu mezi členskými státy při poskytování služeb dálkové osobní železniční přepravy,” doplnil úřad.

České dráhy porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže, stejně jako článek 102 Smlouvy o fungování Evropské unie.

V nabídce dráhy uvedly příliš nízkou ztrátu

Dopravce zneužil dominantní postavení v souvislosti se zadávacími řízeními na provozování dálkové drážní osobní dopravy na tratích Plzeň – Most a Pardubice – Liberec.

Tento prohřešek spočíval v tom, že dráhy předložily ministerstvu dopravy nabídky s nepřiměřeně nízkou výší prokazatelné ztráty. Právě tyto nepravdivé nabídky Českým drahám umožnily řízení vyhrát.

Protisoutěžního jednání se České dráhy dopouštěly od listopadu 2005 do prosince 2014.

Reklama

Související články

České dráhy dostaly pokutu 368 miliónů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal České dráhy pokutou téměř 368 miliónů korun za zneužití dominantního postavení v soutěžích o rychlíky na...

Výběr článků

Načítám