Hlavní obsah

Šéfa Českých drah Kupce odvolali. Ve funkci nevydržel ani devět měsíců

Aktualizováno

Dozorčí rada Českých drah v pondělí odvolala z postu předsedy představenstva a generálního ředitele Miroslava Kupce. Ten přitom ve funkci nevydržel ani devět měsíců. Jeho nástupce zatím rada nevybrala. Kupec nezůstane ani řadovým členem představenstva, byl z něj odvolán úplně.

Foto: ČTK

Generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec.

Článek

„Důvodem pro odvolání je ztráta důvěry založená na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení,” uvedl mluvčí ČD Radek Joklík. Z čeho má být Kupec podezřelý zatím na dotaz Novinek neupřesnil.

Ani předseda dozorčí rady Karel Pospíšil to nechtěl specifikovat. „Jde o informace důvěrného charakteru. Byly ale natolik závažné, že členové rady pana Kupce odvolali,” vysvětlil. Pro odvolání podle něj bylo celkem pět členů.

Dráhy dočasně povede Radek Dvořák, kterého dozorčí rada jmenovala místopředsedou představenstva. Na nového šéfa ČD proběhne výběrové řízení.

O tom, že dozorčí rada v pondělí Kupce odvolá, se spekulovalo již několik dní. Na tuto možnost upozornil server Zdopravy.cz. Sám Kupec v rozhovoru pro Právo potvrdil, že se počítá s tím, že jej ve funkci nahradí současný náměstek ministryně pro místní rozvoj a člen řídícího výboru ČD Václav Nebeský.

Ten je přitom, jak upozornily Právo a Novinky, manželem Olgy Nebeské, která působí ve funkci náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a má na starosti koordinaci evropských fondů a mezinárodních vztahů. Z toho titulu bude také pracovat a dohlížet na českou odpověď k předběžnému auditu Evropské komise k čerpání dotací, který je kritický k postupu českých orgánů.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík v pondělí tuto souvislost odmítl a ujistil, že nový ředitel ČD vzejde z výběrového řízení.

Avizovanou výměnu v čele drah v předstihu kritizovala parlamentní opozice. Pirátům se nelíbí právě kvůli zmíněnému podezření na střet zájmů v souvislosti s vypracováním odpovědi české strany na předběžnou auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Za Kupcova vedení skončili ve vedení dva lidé. Nejprve v únoru vypršel mandát Michalu Štěpánovi, který teď vede Integrovanou dopravu Středočeského kraje, a následně v dubnu rezignoval Michal Heřman, aby stanul v čele státního OKD.

Babiš ve Sněmovně odmítl, že by výměnu Kupce inicioval on sám, a shodně s Kremlíkem tvrdí, že personálie jsou v kompetenci dozorčí rady. V té chvíli, kdy premiér mluvil před poslanci, měl ale ředitel Kupec za sebou návštěvu z ministerstva, při níž mu měl první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček sdělit, že bude vystřídán právě Nebeským.

Loni v září v čele představenstva ČD skončil dosavadní ředitel Pavel Krtek. Současně dozorčí rada rozhodla, že jej nahradí právě Kupec. Dozorčí rada tehdy odvolala i další členy představenstva.

Anketa

Myslíte, že ČD prospěje výměna šéfa?
Ano
11,1 %
Ne
88,9 %
Celkem hlasovalo 342 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám