Hlavní obsah

České dráhy loni skončily ve čtyřmiliardové ztrátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polostátní skupina České dráhy loni skončila v konsolidované ztrátě 4,1 miliardy korun. Národní vlakový přepravce to oznámil ve čtvrtek. Největší propad tržeb zaznamenal v oblasti osobní dopravy, v níž se nejvíc projevila opatření proti šíření covidu-19.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Počet cestujících v důsledku pandemie klesl o třetinu na necelých 118 milionů. Skupina podle svého vyjádření také utratila 166 milionů korun za dezinfekční prostředky, ochranné pomůcky a intenzivní úklid vlaků.

„Tyto mimořádné náklady byly státem kompenzovány do výše 32 milionů korun, zbytek se negativně propsal do hospodářského výsledku,“ uvedly dráhy. Společnost využívala program Antivirus.

„Největší problém jsme měli v osobní dopravě. Loni na jaře využívala naše vlaky dokonce jen desetina zákazníků oproti normálu,“ doplnil generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

ČD od PPF odkoupí zbylý podíl v ČD – Telematika

Ekonomika

„My jsme nicméně celou dobu pro občany zajišťovali základní dopravní obslužnost a náklady s tím spojené nebyly plně kryty tržbami. To je hlavní důvod, proč osobní doprava skončila ve ztrátě téměř čtyři miliardy korun,“ dodal.

Součástí skupiny jsou i firmy ČD Travel, Dopravní vzdělávací institut a ČD Cargo, které rovněž v loňském roce utrpěly finanční ztráty. V oblasti nákladní dopravy činila ztráta 248 milionů korun.

Stát a kraje si u Českých drah ročně objednávají dopravu za zhruba 14 miliard korun.

Reklama

Související články

Airbus chystá velkou reorganizaci výroby

Evropský výrobce letadel Airbus spustí od příštího roku největší reorganizaci výroby za více než deset let. Ve Francii sloučí své závody pod jeden subjekt,...

Výběr článků

Načítám