Hlavní obsah

Česká spořitelna zvýšila zisk na 4,87 mld. Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/VÍDEŇ

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, v pololetí mírně zvýšila čistý zisk meziročně o necelé procento na 4,87 miliardy korun. Loni v pololetí finanční skupina ČS hospodařila se ziskem 4,84 miliardy korun. Oznámila to v pondělí spořitelna, která patří do skupiny rakouské Erste Bank. Výsledky jsou konsolidované podle mezinárodních účetních standardů a nejsou auditované.

Článek

Provozní zisk skupiny ČS se v pololetí meziročně zvýšil o 23 procent na 7,49 miliardy korun. Za nárůstem stojí především čistý úrokový výnos, který dosáhl 10,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst více než 15 procent.

Příjmy z poplatků a provizí spořitelně stouply o 5,6 procenta na 4,61 miliardy korun. Poplatkové příjmy rostly v oblasti úvěrových obchodů a díky rostoucímu počtu platebních transakcí. Rostly i provize z investování do podílových fondů.

Bilanční suma meziročně vzrostla ke konci června o 11,6 procenta na více než 704 miliard korun. Vklady klientů se zvýšily o 15 procent na 539 miliard korun. Klientské úvěry meziročně stouply rovněž o 15 procent na více než 303 miliard korun.

Objem úvěrů obyvatelstvu skupině vzrostl o třetinu na 147,9 miliardy korun. Zásluhu na tom mají zejména úvěry na financování bydlení, především hypotéky. Hypoteční úvěry fyzickým osobám se zvýšily o 44,4 procenta na 66,6 miliardy korun. Objem hotovostních a spotřebitelských úvěrů občanům spořitelna zvýšila o 20,7 procenta na téměř 43 miliardy korun. Úvěry poskytnuté malým a středním podnikům stouply o pětinu na 37,3 miliardy korun a velkým korporacím o 1,8 procent na 52,5 miliardy korun.

Návratnost kapitálu klesla na 22 procent z 23,9 procenta z konce června 2005. Kapitálová přiměřenost se mírně snížila na 11,48 procenta z loňských 12,06 procenta. Poměr nákladů a výnosů se zlepšil meziročně na 52,8 procenta.

Česká spořitelna v letošním roce očekává meziroční nárůst zisku o více než deset procent. Podíl nákladů a výnosů by měl zůstat pod úrovní 54 procent. Skupina ČS měla ke konci června 5,33 miliónu klientů, což je přibližně o 15 tisíc méně než před rokem. Do skupiny České spořitelny patří vedle samotné banky Pojišťovna ČS, Stavební spořitelna ČS, Penzijní fond ČS, Leasing ČS, Investiční společnost ČS a Factoring ČS. Akcie České spořitelny se na rozdíl od Erste Bank neobchodují na pražské burze.

Erste Bank zvýšila zisk na 448,7 mil. eur

Rakouská Erste Bank Sparkassen, většinový vlastník České spořitelny, zvýšila v prvním pololetí čistý konsolidovaný zisk o více než třetinu na 448,7 miliónu eur (asi 12,8 miliardy Kč). V prvním pololetí 2005 skupina hospodařila se ziskem 335,7 miliónu eur. Sdělila to v pondělí Hana Cygonková z tiskového odboru banky.

Provozní zisk Erste Bank v prvním pololetí stoupl meziročně o 16,4 procenta na téměř 926 miliónů eur. Za růstem jsou čisté příjmy z poplatků a provizí, které se zvýšily o více než 13 procent na téměř 698 miliónů eur. Čistý úrokový výnos stoupl o 8,2 procenta na 1,48 miliardy eur.

Celková bilanční suma skupiny Erste ke konci června vzrostla na více než 160 miliard eur oproti 152,7 miliardy eur na konci loňského roku. Návratnost kapitálu činila v prvním pololetí 13,9 procenta, zatímco na konci loňského roku byla na úrovni 19 procent. Kapitálová přiměřenost byla 9,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám