Hlavní obsah

Česká spořitelna vydělala za pololetí 5,23 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká spořitelna v pololetí zvýšila neuaditovaný konsolidovaný čistý zisk o 7,3 procenta na 5,23 miliardy korun. V loňském pololetí měla finanční skupina ČS zisk 4,87 miliardy korun. Banka s největším počtem klientů v ČR patří do skupiny rakouské Erste Bank.

Článek

"Na dosaženém objemu čistého zisku se podílí nejenom čistý úrokový výnos, který se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil o 11,3 % na 11,56 miliardy Kč, ale hlavně usilovná a profesionální práce všech zaměstnanců České spořitelny," řekl Gernot Mittendorfer, generální ředitel a předseda představenstva ČS.

Za zvýšením úrokových výnosů stojí pokračující nárůst úvěrů pro občany, firmy i veřejný sektor. Klientské půjčky v pololetí meziročně vzrostly o 24,7 procenta na 361,8 miliardy korun. Narostly rovněž úrokové příjmy z dluhových cenných papírů a příjmy z pronájmu budov.

Příjmy z poplatků a provizí vzrostly o 3,3 procenta na 4,76 miliardy korun. Hlavním zdrojem příjmů z poplatků jsou platební transakce, avšak zvýšily se například příjmy z poplatků a provizí z úvěrů nebo příjmy z investování do investičních fondů. Počet transakcí provedených na sporožirových účtech se zvýšil o 4,8 procenta.

Závazky ke klientům meziročně vzrostly o 12,9 procenta na 608,37 miliardy korun. Poměr klientských pohledávek ke klientským úvěrům se zvýšil na 60,3 procenta z 56,3 procenta.

Mateřská Erste Bank zvedla zisk o 25 procent

Celá skupina Erste Bank vykázala za první pololetí čistý zisk po menšinových podílech 566 miliónů eur, což představuje nárůst o 25,1 procenta ze 452,6 miliónů eur proti stejnému období minulému roku. K růstu zisku Erste Bank výrazně přispěla Banca Comercială Română, která vydělala ve druhém čtvrtletí 56,8 miliónu eur (první čtvrtletí 2007: 44,3 miliónu eur).

Při srovnání jednotlivých zemí dosáhly velmi pozitivních výsledků vedle Rumunska především Rakousko a Chorvatsko.

Česká spořitelna přitom zůstala ve druhém čtvrtletí mírně pozadu za očekáváním. "Jedná se však o jednorázový efekt, neboť nový management České spořitelny již zavedl potřebné kroky zejména na straně nákladů a v oblasti prodeje, aby bylo dosaženo cíle na rok 2007, a to nárůstu čistého zisku po menšinových podílech o 15-20 %", řekl generální ředitel společnosti Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen, Andreas Treichl.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká spořitelna vyplatí 30 Kč na akcii

Rozdělení zisku za rok 2006 a výplatu hrubé dividendy ve výši 30 Kč na akcii schválili ve čtvrtek na řádné valné hromadě akcionáři České spořitelny. Výše...

Výběr článků

Načítám