Hlavní obsah

Česká pošta od ledna podraží, dopis bude za deset korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výrazné zdražení svých služeb chystá na nový rok Česká pošta. Podraží všechny základní služby, například cena za poslání obyčejného dopisu se zvedne ze současných 7,50 kč na deset korun. Novinkám to ve středu potvrdilo tiskové oddělení České pošty. Vše ještě musí posvětit ministerstvio financí, které tyto ceny reguluje.

Článek

"Česká pošta poslala žádost o schválení úpravy cen některých služeb na ministerstvo financí, ale prozatím nemáme oficiální odpověď," řekl Novinkám Gabriel Pleska z tiskového oddělení společnosti.

Podle něj tím chce Česká pošta po třech letech dohnat hospodářský vývoj. "Český statistický úřad spočítal, že na hlavu platí Čech za poštovní služby 90 korun za rok. Po zvýšení podle našich představ by to mělo být cca 130 Kč. To by se ovšem nemělo až tak dotknout obyčejného občana, 9 z 10 dopisů je dneska od firem a samozřejmě státní správy a samosprávy," uvedl Pleska.

Podle České pošty jsou její služby daleko levnější než v okolních státech. Poslání obyčejného dopisu na Slovensku stojí necelých 13 korun, v Německu pak 27,50.

Podnik také již nechce rozlišovat psaní do 20 gramů a těžší a chce pouze jednu kategorii psaní do 50 gramů, jako je to jinde v EU.

Ministerstvo v tom zatím nevidí problém

Ministerstvo financí počítá s tím, že o navrhovaném zvýšení cen základních služeb České pošty rozhodne do konce října. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

"Předběžně s tím nemáme problém. Bereme vážně argumenty pošty, že náklady prokazatelně rostly," dodal Jakob.

Jak by se měly ceny změnit od 1. ledna 2008:
produktsoučasná cena v Kčnavrhovaná úprava
obyčejné psaní standardní do 50 g7,5010,00
obyčejný balík do 2 kg30,00není
doporučené psaní standardní do 50 g22,0026,00
dodejka5,006,00
do vlastních rukou5,006,00
do vlastních rukou výhradně jen adresáta5,006,00
cenný balík do 2 kg40,00není
poštovní poukázka C (do 5000 Kč)30,00není

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám