Hlavní obsah

Totální kolaps na hranicích. Česká policie začala evidovat řidiče kamionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku hraničních kontrol se na D5 a D8 u hranic s Německem ve středu tvoří kolony. Na D8 ve směru na Německo kolona aut dosahuje desítek kilometrů. Policie řídí provoz před tunely v Českém středohoří. Před hraničním přechodem Rozvadov na D5 na výjezdu z Česka do Německa dosahují kolony nákladních vozidel deseti až 15 kilometrů.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Před hraničním přechodem Rozvadov na Tachovsku na dálnici D5 na výjezdu z Česka do Německa se tvořily 15. dubna 2020 kolony nákladních vozidel dlouhé deset až 15 kilometrů.

Článek

Kamionoví dopravci ve středu požádali vládu o úpravu hraničních kontrol, které podle sdružení dopravců Česmad Bohemia kolony způsobují. Plošné kontroly jsou zaměřené na délku pobytu řidičů v zahraničí. Tyto kontroly přišly paradoxně s uvolněním zavřených hranic.

Podle informací ČTK jsou fronty z Česka tak dlouhé kvůli tomu, že všichni dopravci po Velikonocích vyrážejí do zahraničí. Naopak na příjezdu do Česka jsou ve středu kolony menší, jen pár kilometrů. V pátek a v sobotu by to mělo být zase obráceně.

„Policie (na české straně) kontroluje a zapisuje všechna vozidla tam i zpět,” uvedla mluvčí policie Plzeňského kraje Martina Korandová.

Na D8 se vrátí dělníci, budou opravovat 11 kilometrů

Ekonomika

Regionální hraniční přechod Lísková na Domažlicku, který je z rozhodnutí vlády uzavřený, hlídá policie a voják. Podle fotoreportéra ČTK, který byl na místě, přes přechod nikoho nepouštějí a posílají řidiče na Folmavu, která je od Lískové 15 kilometrů.

Přes hranici mohou projet jen němečtí farmáři, kteří mají v na české straně pronajatá nebo svá pole. Obě čerpací stanice v Lískové, kam jezdili Němci pro levnější benzin, jsou uzavřené, stejně jako krámy v objektu bývalé celnice.

Kontroly lidí způsobily na Slovensku rozsáhlé dopravní kolony

Koronavirus

Na dálnici D8 se kolony tvoří od úterý, kdy se evidence všech lidí a vozů zavedla.

„Od úterý kontrolujeme všechny osoby a vozidla, a to jak při vstupu do České republiky, tak při výjezdu z ČR, protože jsme povinni vést jejich evidenci kvůli karanténě. To má za následek zdržení,” uvedla mluvčí policie Ústeckého kraje Jana Slámová. Kontroly tak zaberou delší dobu, než tomu bylo do Velikonočního pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám