Hlavní obsah

Česká měna oslabuje k dolaru rychlostí koruny za měsíc

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká měna dál ztrácí vůči americké. Hned po otevření úterního obchodování spadla oslabila a posunula se na kurz 19 Kč/USD. Dolar je v posledních dnech v Česku nejdražší za poslední rok.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Uvedl to server Patria on-line. Přitom ještě v červenci se koruna dostala na své historické maximu, a to pod 14,50 Kč/USD.

V pondělí měna končila na hodnotě 18,88 koruny za dolar. Kurz se odvíjí z hodnot koruny k euru. K evropské měně ta americká v pondělí posílila. Stalo se tak po zprávách tamní centrální banky, že by USA mohly přijmout druhý záchranný balíček na podporu bank.

Česká měna otevírá slabší i k euru, proti pondělnímu závěru o šest haléřů na 25,22 Kč/EUR. Novinky již v pondělí upozornily, že koruna je vůči dolaru nejslabší za uplynulý rok.

:. Vývoj kurzu koruny vůči dolaru od začátku roku 2008. Graf: ČNB

Koruna k dolaru dosáhla svého maxima v červenci, tehdy rostla obrovským tempem. Bookmakeři dokonce vypisovali sázky, kdy kterou hranici pokoří.

Podle analytiků období rekordně silné měny, jako tomu bylo prvním pololetí letošního roku, definitivně odzvonilo. „Kam to zahučí krátkodobě neví nikdo, ani centrální mozek lidstva. Myslím si, že dolar může stát během příštích dvanácti měsíců i dvacetikorunu,“ řekl v pondělí Novinkám analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Současné kurzy měny by podle něj měli využít zejména exportéři, aby se zajistili proti případnému dalšímu posilování.

Reklama

Související témata:

Související články

Období rekordně silné koruny skončilo

Po rychlém růstu zažívá koruna strmý pád. Podle analytiků období rekordně silné koruny skončilo. Za posledních 24 hodin měna oslabila proti dolaru o zhruba...

Výběr článků

Načítám