Hlavní obsah

Česká koruna byla letos druhou nejrychleji rostoucí měnou světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká koruna letos posílila vůči americkému dolaru o 18 procent a byla tak druhou nejrychleji posilující měnou světa současně s polským zlotým. Nejvíce letos posílila měna Mosambiku, která si k dolaru připsala 21 procent. Vyplývá to z analýzy agentury Bloomberg.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavní důvody úspěchu koruny jsou podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala tři. „Nejdříve konec kurzového závazku ČNB, který držel korunu až do začátku dubna na uměle slabé úrovni. Po konci intervencí mohla začít koruna posilovat díky velmi dobré výkonnosti české ekonomiky podpořené také vývozy zboží a služeb do zahraničí – bilance zahraničního obchodu je letos opět výrazně přebytková. A třetím hlavním důvodem je zvyšování úrokových sazeb České národní banky a jejich velmi pravděpodobné pokračování v příštím roce,” řekl Novinkám.

Nejvíce posilující měny světa k dolaru od začátku roku 2017
Mozambický nový metical+ 21 %
Česká koruna+ 18 %
Polský zlotý+ 18 %
Srbský dinár+ 17,5 %
Moldavský leu+ 16,5 %
Albánský lek+ 14,5 %
Chorvatská kuna+ 13 %
Euro+12,7 %
Konžský frank- 27 %
Uzbecký som- 60 %
Zdroj: Bloomberg

Dalším faktorem bylo oslabování dolaru vůči euru. Euro posílilo za rok o 12,7 procenta a společná měna tak v žebříčku skončila osmá.

„Dolar vůči euru oslabil kvůli zklamání investorů ze situace na americké politické scéně a společné evropské měně zároveň pomohl ekonomický růst v eurozóně a oznámené omezování programu odkupu aktiv Evropské centrální banky. Dolar navíc loňský rok uzavíral na mimořádně silných úrovních, takže část letošního posílení eura se dá přičíst návratu k normálu – což je silnější euro vůči dolaru,” uvedl Dřímal.

Na opačném konci skončil uzbecký som, který se propadl o 60 procent poté, co tato na zlato bohatá země zrušila umělé navázání kurzu měny k dolaru.

Nejvíce pozornosti ale přilákaly kryptoměny. Nejznámější z nich, bitcoin, posílila o téměř 1500 procent. Menší kryptoměny, jako je ethereum a litecoin, dokonce vzrostly o více než 6000 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám