Hlavní obsah

Česká ekonomika poklesla o 3,4 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka v prvním čtvrtletí letošního roku klesl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 3,4 procenta. Vyplynulo to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jde o mírné zhoršení oproti předchozímu odhadu, v němž statistici hovořili o poklesu o 3,3 procenta. Meziročně došlo k poklesu ekonomiky o 2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Mezičtvrtletní změna HDP.

Článek

Poslední dva týdny prvního čtvrtletí začala platit restriktivní opatření zavedená v souvislosti s šířením koronaviru. Život v Česku se prakticky zastavil, uzavřely se restaurace, hospody, kina, divadla nebo sportoviště.

Karanténní opatření však z větší části připadla na druhé čtvrtletí. „To znamená delší odstávky a ztížené výrobní podmínky. Ani po uvolnění restrikcí však nebude návrat na standardní fungování jednoduchý,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

Americká ekonomika se propadla nejhůře od finanční krize, potvrdili statistici

Ekonomika

„Lze proto očekávat, že ekonomický výkon ve druhém čtvrtletí bude zasažen ještě mnohem výrazněji a pokles HDP s velkou pravděpodobností dosáhne dvouciferných hodnot,“ dodal.

„Ve druhém čtvrtletí ekonomika zaznamená patrně dvouciferný propad, celkový pokles HDP v letošním roce však bude do velké míry záviset na tom, jak rychle se bude ekonomika zotavovat a navracet k normálu v druhé polovině roku, což je obtížné odhadnout. Prozatím stále předpokládáme pokles ekonomiky za celý letošní rok o zhruba sedm procent,“ komentoval vývoj hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám