Hlavní obsah

Česká ekonomika podle MMF letos poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá ve svém jarním globálním výhledu, že česká ekonomika v letošním roce poroste o 0,3 procenta. Příští rok už by se měl hrubý domácí produkt Česka zvýšit o 1,6 procenta. V předchozí prognóze nicméně MMF předpovídal Česku letos oživení o 0,8 procenta po loňském poklesu o 1,2 procenta.

Foto: Dominick Reuter, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Fond tak sice letošní předpověď pro českou ekonomiku výrazně zhoršil, na rozdíl od řady veřejných i soukromých domácích institucí však nadále předpovídá celoroční růst. Česká národní banka ve své únorové prognóze předpověděla pro letošek pokles českého HDP o 0,3 procenta.

České ministerstvo financí prozatím počítá podle lednové prognózy s mírným růstem tempem 0,1 procenta. Poradenská společnost Ernst & Young odhadla minulý měsíc pokles tuzemské ekonomiky o 0,5 procenta a za hlavní příčinu označila snížení soukromé spotřeby.

Co se týče inflace, u ní MMF předpovídá v letošním roce pokles na 2,3 procenta, tedy o jeden procentní bod méně než loni. V příštím roce má tempo růstu spotřebitelských cen zpomalit na 1,9 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla postupně narůstat na letošních 8,1 procenta a v roce 2014 na 8,4 procenta. Loňský průměr činil sedm procent.

Světová ekonomika letos neporoste tak rychle

Pokud jde o světovou ekonomiku, MMF zhoršil odhad růstu světové ekonomiky na letošní rok na 3,3 procenta. Dosud předpokládal, že ekonomika po loňském růstu 3,2 procenta letos tempo zrychlí na 3,5 procenta. Fond ale v nynějším jarním výhledu předpověděl, že globální ekonomika se bude po loňském útlumu zotavovat a příští rok se její růst vrátí na čtyřprocentní úroveň roku 2011.

Zhoršení předpovídá fond ve Spojených státech a v Evropě, výrazné zlepšení naopak čeká v Japonsku, kde nová vláda nastartovala razantní kroky na podporu ekonomiky.

Reklama

Související články

Česká ekonomika letos neporoste, ohlásila ČNB

Tuzemskou ekonomiku čeká v letošním roce pokles o 0,3 procenta. Uvedla to Česká národní banka (ČNB) ve své nové prognóze, když v předchozí předpovědi hovořila...

Výběr článků

Načítám