Hlavní obsah

Česká ekonomika letos poroste víc, než se čekalo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) vylepšila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok z původních 1,6 procenta na 2,4 procenta. Pro příští rok tempo růstu nepatrně snížila na 2,3 procenta z dříve odhadovaných 2,4 procenta.

Článek

V obou případech je očekávání komise optimističtější než odhady českého ministerstva financí nebo České národní banky (ČNB). Ministerstvo financí pro letošek počítá s růstem o 2,2 procenta a pro příští rok o 2 procenta, ČNB pro letošní rok ve svých výhledech hovoří o růstu o 2,3 procenta, v roce 2011 však jen o 1,2procentním zvýšení.

V loňském roce české hospodářství kleslo o 4,1 procenta. Na lehký pokles v roce 2011 by měl mít vliv dopad konsolidačních opatření plánovaných v rozpočtu i zpomalení nejvýznamnějších partnerů České republiky. Tyto skutečnosti by však neměly bránit tomu, aby v roce 2012 česká ekonomika podle EK stoupla o 3,1 procenta

EK nicméně hned druhým dechem dodává, že prognóza není imunní k řadě rizik. Jde zejména o nečekaný vývoj u hlavních ekonomických partnerů Česka, tedy zejména v Německu, a také silnější než čekaný dopad úsporných opatření, jež Česká republika chystá pro rok 2011.

Podle Bruselu by se však měl v příštích letech rozhodně zlepšit stav českých financí.

Slovensko poroste nejvíc v eurozóně

Růst by měl zaznamenat i východní soused, Slovensko. EK odhaduje letošní zvýšení jeho ekonomiky o 4,1 procenta oproti dřívějším 2,7 procenta. Má tak jít vůbec o nejvyšší očekávaný růst v eurozóně, v celé Evropské unii (EU) by lepší mělo být už jen Švédsko (4,8 procenta). V roce 2011 by slovenská ekonomika měla zaznamenat růst o 3 procenta, loni ji naopak postihl propad o 4,8 procenta.

Výrazně lépe by se mělo dařit i ekonomice celé EU, která by měla za celý letošní rok vzrůst o 1,8 procenta. Podle „jarní“ předpovědi EK mělo být navýšení pouze o jedno procento.

Reklama

Výběr článků

Načítám