Hlavní obsah

Češi získali smlouvy na vodohospodářské projekty v Iráku

ČESKÁ REPUBLIKA/IRÁK

České firmy získaly první smlouvy v jižním Iráku. Uzavřely je společnosti, které se orientují na vodní hospodářství. Podniky, které by mohly dodávat zařízení pro energetiku jsou ve skluzu. Právě u nich se počítalo s tím, že by mohly získat nejvíce smluv.

Foto: Jiří Smutný

Faksimile autografu W. A. Mozarta

Článek

"České společnosti uzavřely v jižním Iráku v oblasti vodního hospodářství kontrakty za zhruba jeden milion dolarů," řekl v Přerově na konferenci věnované obnově Iráku člen provizorní koaliční správy Iráku Jaroslav Reif.

Dodal, že české firmy jsou zatím v těsném závěsu za podniky ze Spojených států, Velké Británie, Dánska, Nizozemska a Itálie. "V jižním Iráku si špatně nevedeme a máme dobrou výchozí pozici do budoucna," uvedl Reif.

Připomněl, že při obnově Iráku bude do roku 2005 investováno 18 miliard dolarů americké pomoci a další miliardy poskytne i Velká Británie, Japonsko a OSN.

Češi se snaží získat hlavně subdodávky u amerických firem. Například společnost Perini Corporation nyní hledá subdodavatele pro opravu elektrických rozvodných sítí v jižním Iráku, která bude stát půl miliardy dolarů.

Příliš krátké termíny

Jeho kolega František Fuksa, který měl v dočasné koaliční správě na starost obnovu energetiky v jižním Iráku, už tak optimisticky o dosavadní účasti českých firem na obnově jižních částí Iráku nehovořil. V oblasti dodávek pro energetiku totiž v jižním Iráku zatím žádná česká firma neuspěla.

"V minulých měsících byly v jižním Iráku zajímavé energetické projekty za milióny dolarů, které se ovšem musely zpracovat během tří měsíců. Naše firmy to na rozdíl od amerických či italských společností nebyly schopné zvládnout. Tyto krátké termíny zatím dělají českým podnikům problémy, což je velká škoda." uvedl Fuksa.

Češi celkem v Iráku dosud mnoho zakázek nezískali. Smlouvu na dodávku neprůstřelných vest podepsala například společnost Mars Jevíčko. Kopřivnická automobilka Tatra nedávno v Iráku získala zakázku za šest milónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám