Hlavní obsah

Češi za oběd v restauraci zaplatí v průměru 107 korun

Novinky, tov

Za oběd letos Češi zaplatí v průměru o pět korun více než před rokem. Zatímco v první čtvrtině letošního roku se průměrná útrata vyšplhala na 107,40 koruny, ve stejném období loni to bylo 102,30 Kč. Nejdražší jsou obědy v Praze a Brně, nejlevnější v Jihlavě a Olomouci. Vyplývá to ze statistiky společnosti Edenred, vydavatele stravenek Ticket Restaurant.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné útraty za obědy v ČR

Článek

Nejvíce platí za obědy lidé v Praze. Letos v březnu průměrná útrata poprvé dosáhla hranice 120 korun.

„Druhým nejdražším městem je pak Brno s březnovými bezmála 114 korunami za jeden oběd. Do stokoruny se lidé naobědvají v restauracích již jen v Ostravě, Olomouci a Jihlavě,“ uvedl manažer Edenred Jiří Brych.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

Útraty Čechů za obědy začaly postupně růst od loňského října, v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb v restauracích.

„S ohledem na další růst cen potravin lze čekat, že se útraty lidí v restauracích budou dále zvyšovat,“ odhaduje Brych.

Výše uvedený nárůst průměrné útraty za oběd představuje zdražení o pět procent, a je tedy skoro dvojnásobné oproti průměrné inflaci, která podle posledních dostupných údajů v březnu stoupla meziročně o 2,6 procenta.

Údaje o cenách vycházejí z plateb více než 50 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají elektronickou stravenkovou kartu Ticket Restaurant. Statistiku každý měsíc tvoří zhruba 750 tisíc transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám