Hlavní obsah

Češi vyrazili do polských obchodů

Právo, Aleš Honus

Když nemůžeme nakoupit v České republice, vyrazíme do Polska. To si o víkendu řekla řada Čechů v pohraničí a vyrazila na nákupy k severním sousedům. I přes zpřísňující se opatření v Polsku tam zůstávají všechny obchody otevřeny. Zájem byl v sobotu zejména o hobbymarkety, ale také o oblečení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Některá auta s českou registrační značkou s sebou měla i přívěsný vozík

Článek

Už po příjezdu na parkoviště před největší obchodní centrum v polské Ratiboři bylo jasné, že řada obyvatel českého Slezska se rozhodla využít blízkosti polských měst.

I přívěsné vozíky

Nejenom polský Těšín, ale i Ratiboř patří k oblíbeným cílům českých zákazníků. Vždyť z Ostravy je to do Ratiboře asi jen čtyřicet minut, z Opavy ještě blíže a z Hlučína také jen půl hodiny. A když výlet spojíte s natankováním plné nádrže, náklady se vám vrátí, protože v Polsku vyjde benzin výrazně levněji.

V sobotu odpoledne byla na parkovišti před ratibořským hobbymarketem Castorama asi čtvrtina aut s českými registračními značkami. Někteří přijeli i s přívěsnými vozíky.

Například ode dneška jsou zavřené v Polsku restaurace a kdo ví, co bude za týden, jestli nezavřou i nás
prodavač

„Máme to tady blíže než do Opavy, takže tady jezdíme nakupovat velmi často, i dvakrát za měsíc,“ říká mladý muž z Chuchelné na Opavsku, který do Ratiboře vyrazil i s manželkou a se dvěma malými dětmi.

„Opravujeme koupelnu a taky potřebujeme sáčky do vysavače. A když už tady jsme, podíváme se také na nějaké zimní boty a nakoupíme jídlo. Kdo ví, kdy se obchody v Česku zase otevřou, a navíc v Polsku je přece jen o něco levněji,“ dodal.

„Kdo ví, co bude za týden“

Roušky jsou v Polsku povinné nejen v obchodech a dalších vnitřních prostorech, ale i venku. Drtivá většina lidí včetně českých nakupujících roušku měla.

Prodavači v Ratiboři ale v sobotu dávali opatrně najevo, že ze zvýšeného zájmu ze strany českých zákazníků nejsou zrovna nadšeni.

Lidé vyrazili ve velkém na trhy

Domácí

„Česko je na tom teď skoro nejhůř na světě, dokonce nedoporučuje cizincům vstup, pokud k tomu nemají například pracovní důvody. A Češi k nám přitom jezdí nakupovat, jako by se nic nedělo, to nemá logiku,“ řekl Právu prodavač v polském hobbymarketu.

Dodal, že navíc není jasné, za jak dlouho budou obchody uzavřeny u Polsku. Restrikce zde podle něj v podstatě kopírují opatření v České republice. „Například ode dneška jsou zavřené v Polsku restaurace a kdo ví, co bude za týden, jestli nezavřou i nás,“ řekl prodavač z Castoramy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám