Hlavní obsah

Češi si oblíbili bezkontaktní placení, v Evropě jsou na špici

Novinky, tov

Češi jsou v přepočtu na obyvatele na prvním místě v EU ve frekvenci plateb bezkontaktní kartou a mají také největší průměrnou útratu pomocí této nové metody. Vyplývá to ze srovnání údajů ze zemí EU karetní společností Visa.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Bezkontaktní placení v tramvaji začali loni testovat v Liberci.

Článek

Češi v průměru zaplatí bezkontaktní kartou 3,3krát měsíčně, a v EU jsou tak podle statistik Visa na prvním místě před Poláky a Slováky. S průměrnou útratou 1700 korun měsíčně překonali druhé Španělsko a třetí Polsko.

V absolutním počtu je nejvíce bezkontaktních karet Visa ve Velké Británii, Francii a Polsku. Českých 2,6 miliónu karet se přitom téměř vyrovná sousednímu Německu, kde jich je 2,8 miliónu. Visa srovnávala čísla od října 2013 do září 2014.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bezkontaktní kartu stačí jen přiložit k platebnímu terminálu, u částek do 500 korun není třeba zadávat PIN.

Průměrná měsíční útrata bezkontaktní kartou
1. Česká republika64,2 eura
2. Španělsko16 eur
3. Polsko15,2 eura
Zdroj: Visa Europe

Bezkontaktní karty Visa tvoří v Česku asi 40 procent trhu. Sdružení pro bankovní karty ke konci roku 2014 v České republice registrovalo přes 6,6 miliónu vydaných bezkontaktních karet. Většinou jde vedle karet Visa o karty MasterCard a Maestro.

MasterCard tak detailní srovnání zemí EU neposkytla, ale potvrzuje, že Česko patří vedle Francie, Itálie, Velké Británie, Nizozemska a Rakouska mezi země s největším rozšířením bezkontaktního placení.

Počet transakcí na měsíc na obyvatele
1. Česká republika3,3
2. Polsko2,4
3. Slovensko1,3
Zdroj: Visa Europe

V průběhu roku 2014 zaplatili Češi bezkontaktně u obchodníků podle Sdružení pro bankovní karty přes 108,3 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst objemu bezkontaktních plateb o téměř 380 procent. Počet bezkontaktních transakcí meziročně vzrostl více než čtyřikrát.

Země s největším počtem bezkontaktních karet
1. Velká Británie41 miliónů
2. Španělsko17,2 miliónu
3. Polsko14 miliónů
Zdroj: Visa Europe

Snaží se prorazit v dopravě

Karetní firmy vidí velké uplatnění bezkontaktních karet v dopravě. „Na konci ledna jsme společně s Arrivou, Českou spořitelnou a Telmaxem spustili skutečně první komerční projekt placení bezkontaktní kartou v meziměstských a příměstských autobusech. Jednáme rovněž se zástupci Prahy, Brna a Ostravy ohledně možností bezkontaktního placení s využitím platebních karet v hromadné dopravě a věříme, že konkrétních výsledků se dočkáme ještě letos,“ řekl Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro ČR a Slovensko.

Pilotní projekty bezkontaktního placení v dopravě za spolupráce s MasterCard spustili loni na podzim v Liberci a Brně a letos se po vzoru Londýna chystá plně bezkontaktní veřejná doprava v Plzni.

Anketa

Používáte bezkontaktní platební kartu?
Ano
82 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 1022 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám