Hlavní obsah

Češi přišli na chuť tučnému mléku. I kvůli tomu podle farmářů roste cena másla

Právo, Novinky, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba tučného mléka v Česku roste, což má podle zemědělců vliv i na zvyšující se ceny másla. Tuku, z něhož se máslo vyrábí, lidé zkrátka více vypijí. Dalším faktorem je i růst domácí produkce sýrů a jogurtů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Článek

„Lidé začínají více kupovat plnotučné mléko. Postupně si uvědomují, že nejdůležitější a nejdražší složkou potraviny je tuk, na který jsou navázány vitamíny nebo aminokyseliny,“ řekl Právu farmář Pavel Šrámek z firmy Milknatur se sídlem v Líních u Plzně.

Šrámek upozorňuje, že tuk se získává odstředěním plnotučného mléka. „Když ale prodáváte stále méně odstředěného mléka a více plnotučného mléka, začne vznikat nedostatek tuku,“ vysvětlil Šrámek. Podle něj se trh proměnil v posledních šesti letech.

„Odhaduji, že dnes se z deseti mlék na trhu prodají tři tučná mléka, zbytek jsou odstředěná. To je zhruba třikrát tolik než před šesti lety,“ poznamenal Šrámek.

Podobně to vidí i mlékař Václav Bulín ze Zemědělského družstva vlastníků ve Štichovicích na Plzeňsku. „Do povědomí lidí se dostalo, že živočišný tuk není škodlivý. Takzvané light výrobky už tolik netáhnou,“ uvedl Bulín, podle nějž v Evropě kvůli nedostatku tuku chybí možná desetitisíce tun másla.

Trend rostoucího podílu prodeje plnotučného mléka potvrzuje i předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, ačkoli podle něj není dramatický a stále se zdaleka nejvíc prodává polotučné mléko. „Současně také stoupla výroba sýrů, tvarohu, jogurtů a sušeného plnotučného mléka – to vše přispívá k nedostatku tuku,” řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám