Hlavní obsah

Češi odpracují hned po Řecích nejvíc hodin v celé EU

– Praha

Češi v průměru odpracují 40,9 hodiny týdně, což je řadí na druhou příčku v celé EU. Více už pracují jen Řekové, kteří vykazují 42 hodin týdně. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za vysokým počtem odpracovaných hodin podle statistiků stojí nízký podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Češi odpracují týdně v průměru 40,9 hodiny, což je druhý nejvyšší počet v EU. Hůře jsou na tom jen Řekové s 42 hodinami.

Článek

Průměrný počet odpracovaných hodin loni byl za celou EU 37,3 hodiny.

"V Nizozemsku se odpracovalo obvykle v průměru o deset hodin týdně méně než u nás. Nižší počet hodin je i ve všech severských státech, Irsku a Německu," uvedla Marta Petráňová z oddělení pracovních sil a rovných příležitostí ČSÚ. Na Slovensku to bylo 40,8 hodiny.

Ve zkrácených úvazcích ČR zaostává

Podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu v EU činil 19,2 procenta, ovšem v Česku to bylo pouhých pět procent. "Podíl částečných úvazků zásadním způsobem ovlivňuje, kolik hodin v průměru každá zaměstnaná osoba obvykle odpracuje," uvedli statistici.

Podle údajů ČSÚ loni dosáhl počet pracujících na zkrácený úvazek v ČR 238 200, tedy pět procent z celkového počtu pracujících ve věku 15 až 64 let. Na kratší pracovní dobu byly zaměstnány především ženy. Nejčastěji pracovaly v obchodních organizacích, ve školství a zdravotnictví.

Anketa

Kolik hodin týdně odpracujete?
Méně než 40
17,3 %
40 až 42
16,7 %
Více než 42
66 %
Celkem hlasovalo 15423 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám