Hlavní obsah

Češi nejvíce důvěřují euru. Dobrou reputaci mají i švýcarský frank a tuzemská koruna

Novinky, bož

Češi nejvíce důvěřují euru. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos. Na druhém místě se umístil švýcarský frank. Teprve těsně za ním skončila česká koruna. Výzkumu se účastnilo 525 respondentů, kteří minimálně jednou za rok cestují do zahraničí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěru v euro vyjádřilo 33 procent respondentů.

Článek

„Překvapením u české veřejnosti je vysoká důvěra v euro,“ uvedl Ivor Lehotan ze společnosti TopForex. „Stejně tak ale zabodovala i samotná česká koruna, která má u Čechů téměř stejný kredit jako švýcarský frank,“ dodal.

Důvěru v euro vyjádřilo 33 procent respondentů. Švýcarský frank je nejdůvěryhodnější pro 22 procent respondentů a česká koruna pro 21 procent.

Dvanáct procent respondentů zvažuje euro jako možnou investici. Sedm procent respondentů přemýšlí o investici do amerického dolaru.

V zahraničí lidé nejčastěji platí eurem (97 procent), dolarem (13 procent), librou (8 procent), zlotým (7 procent), kunou (4 procenta) a forintem (3 procenta).

Většina lidí (69 procent) preferuje v zahraničí platbu v hotovosti. Necelá třetina platí kartou. Většina Čechů (69 procent) získává zahraniční měnu ve směnárně, s velkým odstupem následují banky (12 procent) a zahraniční bankomaty.

Anketa

Které měně nejvíce důvěřujete?
euru
13 %
koruně
74,8 %
švýcarskému franku
7,6 %
dolaru
3,7 %
libře
0,5 %
jenu
0,4 %
Celkem hlasovalo 864 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám