Hlavní obsah

Češi mají více dnů pracovního volna než Němci

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní nárok na dovolenou je v Německu stejný jako v Česku. Přesto mají Češi potenciálně více volna, než jejich západní sousedé. Důvodem jsou různé státní svátky, jak zjistila mezinárodní konzultační firma Mercer, která tak sestavila žebříček 45 zemí podle úhrnu volných dnů.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Běžný Čech i Němec může na dovolené strávit dvacet dní, byť některé soukromé firmy poskytují zaměstnancům i nadstandartní pětadvacetidenní dovolenou.

V Německu je však podle zákona volných už jen dalších devět dní připadajících na uzákoněné svátky, zatímco v Česku je takových dní dvanáct.

Oba státy mohou ale svorně závidět jiným svým sousedům – především Polsku, Slovensku a Rakousku. Slováci sice mají stejně dlouhou dovolenou jako Češi, uzákoněné svátky však trvají celkem 15 dní. Poláci mají jen jedenáct dní státních svátků, ale průměrný nárok na dovolenou činí plných 26 dní – to je celkem 37 dní volna proti 32 v Česku.

Absolutními rekordmany jsou ovšem Rakušané spolu s Venezuelany a Malťany. Ve všech těchto třech zemích mají lidé ročně až 38 dní pracovního volna. V Rakousku je totiž kromě 25 dnů dovolené i 13 státních svátků.

Rozvojový svět dohání „rozvinuté“

Podle deníku Die Welt to ale není nic moc. Ještě v 16. století mohli mít katolíci volno nejen každou neděli, ale i sto dalších dní v roce, na různé církevní svátky. Bez práce tak mohli žít 150 z 365 dní – pokud by tím neriskovali, že zůstanou o hladu nebo že jim chcípne dobytek.

Na konci žebříčku stojí Filipíny, kde se lze vedle 14 dní státních svátků těšit jen z pěti dní zákonné dovolené.

Počty volných dní v některých zemích
zeměpočet volných dnů
Rakousko38
Polsko37
Velká Británie36
Slovensko35
Česko32
Německo29

Případ Venezuely ale připomíná, že rozvojové země už v tomto ohledu nezaostávají za „vyspělým světem“. Němcům to připomenou i Turci, kteří mají o 2,5 dne volna více, než oni.

Nejdelší průměrnou dovolenou mají Britové, a to 28 dní, nejvíce dní volna díky svátkům Indové a Kolumbijci, pokaždé 18 dní. Státem uznané svátky občas připadnou na víkend, takže čísla se každý rok trochu liší. Dokreslují ale potenciál volna v různých zemích. Celkové údaje ukazují, že v tomto ohledu rozvojový svět dohání i předstihuje „rozvinuté“ země.

Firma Mercer počítala se zákonnou délkou dovolené u svých lidí ve 45 zemích, kteří pracují pět dní týdně a jsou zaměstnáni aspoň deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám