Hlavní obsah

Češi loni v lesích nasbírali houby a další plody za rekordních 7 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sběr hub a dalších lesních plodů je v České republice stále oblíbenější. Lidé si jich loni odnesli v přepočtu za sedm miliard korun. Z dlouhodobého hlediska byl loňský sběr nadprůměrný také s ohledem na množství plodů, kterých Češi nasbírali 48 000 tun. Uvádí to Zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství, o které ve středu jednala vláda.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V uvedené hodnotě se promítl jak vývoj cenové úrovně, tak aktualizovaný počet domácností," uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe) ve zprávě.

Objem sběru lesních plodin v jednotlivých letech výrazně kolísá, protože je silně ovlivněn úrodou, která závisí hlavně na počasí. Slabší produkce naopak zvyšuje ceny lesních plodin. Finanční vyjádření sběru proto nemusí odpovídat poklesu objemu sebraných plodin.

Houby jsou nejoblíbenější

Houby se na celkovém množství sebraných lesních plodin každoročně podílejí více než z poloviny. Češi jich nasbírají v průměru takřka 22 000 tun, v peněžním vyjádření za více než dvě miliardy korun. V loňském roce sběr hub dosáhl bezmála 33 000 tun, oceněn byl na 5,2 miliardy Kč.

Lidé si loni z lesů dále přinesli 6800 tun borůvek, 3400 tun malin, 3200 tun ostružin, 300 tun brusinek a 2200 tun bezinek. Průměrná česká domácnost si tak v uplynulém roce svůj jídelníček zpestřila téměř 12 kilogramy lesních plodů.

Z hlediska množství byl pro houbaře a sběrače lesních plodů dosud nejhojnější rok 1995. Tehdy nasbírali téměř 58 500 tun lesních plodů, v průměru si jich z lesů ročně přinesou více než 38 000 tun. Ve finančním vyjádření byl až dosud nejlepší rok 2011, kdy si Češi domů přinesli úrodu za takřka šest miliard korun.

Nejvíc se sbírá ve středních Čechách

V intenzitě sběru lesních plodin na jednotku plochy existují značné rozdíly mezi kraji, což ovlivňuje nejen aktivita domácností, ale také počet obyvatel. Výrazně nadprůměrné množství se sbírá ve středních Čechách, kam vyrážejí především obyvatelé Prahy. Z dlouhodobého hlediska nadprůměrná byla loni také návštěvnost lesů. Jeden Čech do lesa loni zavítal v průměru 23krát.

Údaje o sběru hlavních lesních plodin zjišťuje Česká zemědělská univerzita ve spolupráci s agenturou StemMark prostřednictvím dotazníkových průzkumů domácností v reprezentativním vzorku obyvatel. Česká republika je podle ministerstva zemědělství jednou z mála zemí, kde se tyto údaje zjišťují.

Počátek tuzemského houbaření sahá do středověku. Podobně jsou na tom další slovanské národy, které houby od pradávna sbíraly jako doplněk potravy. Sběr hub je rozšířen také například v Pobaltí a Skandinávii. Mimo Evropu je sběr a pěstování hub rozšířeno zejména v jihovýchodní Asii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám