Hlavní obsah

Češi kupují na splátky nejraději elektroniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku se nejvíce prodává na splátky elektronika a domácí spotřebiče, mírně zaostávají mobilní telefony, počítače a nábytek. Firmy financující nákupy na splátky očekávají, že v budoucnu si lidé budou pořizovat na splátky ve větší míře i oděvy, opravy automobilů, potřeby pro volný čas či třeba plastické operace.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Šestý ročník MHF F. L. Věka se blíží. V období od 9. září do 30. října uvede špičkové sólisty, orchestry a soubory z České republiky i ze zahraničí.

Článek

"S využitím splátkového prodeje se v České republice tradičně nejvíce prodává elektronika, přičemž mimo hlavní sezónu převažuje elektronika bílá (ledničky, pračky, myčky na nádobí) a v předvánočním období naopak takzvaná hnědá elektronika (televize, DVD, domácí kina)," řekl ředitel GE Capital Multiservis Jiří Pathy.

Tento hlavní sortiment doplňuje výpočetní technika, digitální fotoaparáty nebo sporáky, uvedla PR manažerka firmy Home Credit Andrea Dobšíková. Z dalšího typicky sezonního zboží je podle ní v létě zájem o sportovní vybavení nebo zahradní nábytek a vybavení pro zahrádkáře, jako jsou sekačky či motorové kosy.

Vedle hnědé a bílé elektroniky, které tvoří dvě třetiny zboží prodaného na splátky, vyniká zejména prodej mobilních telefonů, upozornila mluvčí společnosti Cetelem ČR Irena Loukotová. "V posledních letech jsme zaznamenali mírný nárůst výpočetní techniky a předpokládáme, že i podíl této oblasti se bude nadále zvyšovat," dodala.

CCB Finance poskytuje přes polovinu spotřebitelských úvěrů v prodejnách nábytku. "Dobré obchody zaznamenáváme v sezoně i u prodejců dražších jízdních kol a dalšího sportovního vybavení," podotkl mluvčí CCB Finance Zbyněk Křesťan.

Náročnější opravy aut

Financování bude podle Křesťana i do budoucna zpřístupňovat lidem nejmodernější technologie, například místo klasického televizoru si zákazníci pořídí plochý plazmový přístroj, který by byl pro ně jinak jednorázově finančně nedostupný.

"Odhadujeme, že v oblasti služeb, jako je například platba za náročnější opravu v autoservisu, je v ČR nabídka zatím nižší a je zde tudíž ještě potenciál k dalšímu růstu," poznamenal.

Do budoucna se zcela jistě začnou v daleko větší míře na splátky prodávat potřeby pro volný čas, jako třeba zahradní technika, míní Pathy. Ten očekává také výrazné zvýšení prodeje oděvů na splátky. "Zatímco v západoevropských zemích je zcela běžné nakupovat oblečení na splátky, v Česku se tento trend začíná teprve prosazovat," upozornil.

V západní Evropě panuje obecně trend růstu výdajů na bydlení, a to jak na koupi nemovitostí, tak na přestavby a rekonstrukce, připomněla Loukotová. Naproti tomu v těchto zemích podle ní dochází ke snižování plánovaných výdajů na spotřební zboží.

K lékaři na splátky

Společnosti financující splátkový prodej nabízejí i úvěry k financování nadstandardních zdravotních zákroků a pomůcek.

Díky tomu mohou klienti lékařů z různých oborů medicíny získat potřebné peníze k financování zákroků plastické a oční chirurgie, stomatologie i k nákupu zdravotních pomůcek nebo pojišťovnou nehrazených léků, jako jsou třeba dlouhodobé antikoncepční systémy, informovala Dobšíková.

Reklama

Související témata:

Související články

České domácnosti už dluží 267 miliard korun

Trend zadlužování českých domácností neopadá. Lidé stále nakupují na splátky, berou si úvěry a půjčky v bankách. Jen za měsíc červen stouply dluhy o 7,8...

Výběr článků

Načítám