Hlavní obsah

Češi dnes přestali pracovat na stát

Novinky, bož
Aktualizováno

Češi v úterý přestali pracovat na stát. To je o šest dní později než v loňském roce, kdy takzvaný den daňové svobody vycházel na 22. května. Oznámil to Liberální institut.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik dní Češi pracují na stát

Článek

Přestože je letošní výsledek třetím nejlepším od roku 2000, kdy Liberální institut začal den daňové svobody měřit, není podle pořadatelů co slavit.

„Lidská kreativita, spolupráce a volný obchod přináší bohatství. Letošní výsledek odráží posun vlády doleva. Letos zase vláda začala utrácet rychleji, než my stíháme vydělávat,“ nechal se slyšet ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Vláda se podle Pánka nechová adekvátně aktuální ekonomické situaci. „Stát plánuje mnohem vyšší výdaje než loni, což vůbec neodpovídá zpomalujícímu hospodářskému růstu. Nejsme na tom ještě zdaleka tak špatně jako během hospodářské recese kolem roku 2010, ale velikost zhoršení oproti loňsku by nás měla varovat,“ dodal.

Den daňové svobody představuje pomyslnou hranicí v kalendářním roce, která rozděluje rok na dvě období. V prvním daňoví poplatníci pomyslně vydělávají na pokrytí výdajů vlády, vládních a veřejných institucí.

„Toto období končí dnem daňové svobody, od tohoto dne vyděláváme sami pro sebe a o vydělaných penězích rozhodujeme podle vlastního uvážení,” uvádí Liberální institut na stránce projektu.

Česko o den za průměrem OECD

Letošní den daňové svobody je v Česku o den později, než je průměr OECD. Nejdříve měli den daňové svobody v Irsku 5. dubna. V Litvě a Švýcarsku jej oslavili 3. května.

Nejpozději oslaví den daňové svobody Francouzi, a sice 22. července. Ve Finsku vychází letos den daňové svobody na 9. července a v Belgii na 7. července.

Jak stát utrácí a jak roste ekonomika

Liberální institut určuje den daňové svobody podle výpočtu podílu státních výdajů na hrubém domácím produktu (HDP). Neukazuje tak, kolik daní občané skutečně platí. Promítá se v něm, jak moc stát utrácí a jak rychle roste ekonomika.

Odlišnou metodikou určuje den daňové svobody společnost Deloitte. Podle ní budou Češi v letošním roce pracovat na stát 174 dní, o jeden den méně než v loňském roce.

Den daňové svobody tak podle Deloitte budeme slavit až 23. června. Společnost vychází z podílu celkových daňových příjmů státu na čistém národním důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám