Hlavní obsah

Červený koberec a konfety. Krachující Evergrande se slávou předala byty

Hongkong

Největší čínský developer Evergrande v pondělí se slávou ukázal nově dostavený bytový komplex World City. Společnost přitom ratingová agentura Fitch už na začátku prosince označila za podmínečně zkrachovalou, protože nevyplatila výnosy z dluhopisů svým věřitelům. Tento týden nezaplatila výnosy z dalších dluhopisů.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Středisko Evergrande v Hong Kongu

Článek

Evergrande měla v úterý zaplatit výnosy ve výši 255 milionů dolarů z dluhopisu se splatností v červnech 2023 a 2025, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na sdělení některých věřitelů. Ve čtvrtek proto akcie společnosti na hongkongské burze ztratily dalších 9,1 procenta.

Krach čínského developera Evergrande je neodvratný, míní ratingové agentury

Svět

Společnost byla označena za podmínečně zkrachovalou, což znamená, že neplatí své závazky, ale sama bankrot nevyhlásila.

V samotné Číně ale firma se závazky ve výši 300 miliard dolarů v pondělí s velkou pompou otevřela nový obytný komplex. Nechyběl červený koberec, rudá slavobrána a osm kanonů vystřelujících konfety, uvedl list The New York Times.

Firma jede naplno, řekl šéf

Šéf společnosti Šü Ťia-jin v nedělí oznámil, že firma v prosinci dokončila 39 000 bytů, zatímco v předchozích třech měsících to bylo jen 10 000 bytů měsíčně, protože společnost nebyla schopna platit stavebním dělníkům ani dodavatelům.

Společnost oznámila, že obnovila spolupráci s více než 80 procenty svých dlouhodobých dodavatelů stavebního materiálu a naznačila, že by brzo měla být schopná začít splácet své dluhy a prodávat další byty.

Čínské Evergrande opět hrozí pád, musí hned splatit 82 milionů dolarů

Svět

Bývalí zaměstnanci i někteří dodavatelé stále čekají na své peníze a u soudů leží desítky žalob, které ale zatím nejsou řešeny.

„Běžíme maximální rychlostí,“ oznámil v neděli zakladatel společnosti Sü Ťia-jin. Nikde ale nezveřejnil, jak je to možné, kde získal peníze na provoz, a už vůbec nic neřekl o závazcích zahraničním věřitelům.

Podle analytiků zřejmě zasáhl stát. Minulý týden ministerstvo pro výstavbu a urbanistický rozvoj venkova uvedlo, že vláda je oddána tomu, aby „zaručila dodávky bytů, chránila životní jistoty lidí a udržela sociální stabilitu.“

Čínská společnost Evergrande směřuje ke krachu, otřes hrozí celé zemi

Svět

Řada Číňanů firmě zaplatila zálohu na byty, které se mají postavit. Jeden z nich řekl, že dal 160 000 dolarů za byt, který je skoro hotový a měl by být předán v lednu. Muž, který nechtěl uvést své jméno, předpokládá, že k tomu nedojde, protože na stavbě je maximálně dvacet dělníků. „Myslím si, že najatí pracovníci stále nejsou plně placeni,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám